Veel mensen denken dat het rode sap dat uit een biefstuk loopt bloed is, maar dat is een misvatting. Tijdens de verwerking van vlees wordt vrijwel al het bloed verwijderd. Het rode vocht dat je ziet, is voornamelijk water vermengd met myoglobine, een eiwit dat zuurstof opslaat in de spiercellen van dieren.
Wanneer myoglobine in contact komt met zuurstof, kleurt het rood, wat de karakteristieke kleur van vers vlees verklaart. De hoeveelheid myoglobine in het vlees varieert per diersoort en zelfs per spiergroep. Spieren die intensiever worden gebruikt, bevatten meer myoglobine en hebben daardoor een donkerdere kleur.
Andere kleur
Dit is de reden waarom het vlees van oudere dieren of van spieren die veel in beweging zijn, zoals de poten van kippen, donkerder is dan minder gebruikte spieren. Bijvoorbeeld, het vlees van een kalf is lichter van kleur dan dat van een volwassen koe, omdat de spieren van een kalf minder ontwikkeld en minder gebruikt zijn. (lees verder onder de afbeelding)
Verhitting
Bij het bereiden van vlees verandert de kleur van myoglobine door de verhitting. In rauw vlees is myoglobine paarsrood, maar zodra het aan zuurstof wordt blootgesteld, verandert het in oxymyoglobine, wat een helderrode kleur heeft. Bij verdere blootstelling aan zuurstof en na verloop van tijd kan het vlees bruin worden door de vorming van metmyoglobine, wat een teken is van oxidatie. Dit proces verklaart waarom vlees dat langere tijd aan de lucht is blootgesteld van kleur verandert.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties