Met de groeiende populariteit van zonnepanelen en de nadruk op duurzame energie, overwegen steeds meer huishoudens de aanschaf van een thuisbatterij. Maar is deze investering anno 2025 financieel verantwoord? In dit artikel onderzoeken we de kosten, baten en terugverdientijd van een thuisbatterij in Vlaanderen.
Een thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit, meestal opgewekt door zonnepanelen, op voor later gebruik. Hierdoor kunt u 's avonds of op bewolkte dagen gebruikmaken van uw eigen opgewekte stroom, wat uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert en mogelijk uw energiekosten verlaagt.
De prijs van een thuisbatterij varieert afhankelijk van de capaciteit en kwaliteit. Volgens recente gegevens liggen de prijzen als volgt:
Daarnaast kunnen installatiekosten variëren tussen €500 en €1.000, afhankelijk van de complexiteit en de installateur.
(lees verder onder de afbeelding)
De Vlaamse overheid bood tot eind maart 2023 een premie voor de installatie van thuisbatterijen. Echter, deze premie is versneld stopgezet. Installaties met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor deze financiële ondersteuning.
De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder de aankoopprijs, energieprijzen en het eigen verbruik. Gemiddeld wordt de terugverdientijd geschat tussen de 10 en 15 jaar. Echter, consumentenorganisatie Test Aankoop wijst erop dat de hoge kosten en lange terugverdientijd de rendabiliteit kunnen ondermijnen.
Sinds de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen, waarbij verbruikspieken zwaarder worden belast, kan een thuisbatterij helpen om deze pieken af te vlakken. Dit kan leiden tot een lagere energiefactuur. Echter, het effect hiervan op de totale rendabiliteit van de batterij is beperkt en moet per situatie worden geëvalueerd.
(Bron: Livios - Afbeeldingen: YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website