In België hebben we een zeer hoge belastingdruk. Wij Belgen zijn één van de landen waar de inwoners veruit de meeste belastingen betalen. Goed voor de staatskas natuurlijk en je zou verwachten dat dit ook resulteert in veel andere voordelen voor de gemiddelde Belg.
Een prachtig pensioen is wellicht één van de voordelen waarop je hoopt, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn. Zeker niet als je naar onze Noorderburen kijkt. Het verschil in pensioenen in België en Nederland is blijkbaar behoorlijk groot.
Nederland heeft namelijk het beste pensioenstelsel ter wereld. De gemiddelde gepensioneerde krijgt daar maar liefst 101% van zijn werkende loon tijdens zijn pensioen. Als je dat vergelijkt met België is dat verschil gigantisch: een Belg krijgt namelijk slechts 66% van zijn oude loon. Wanneer je verder kijkt naar concrete cijfers besef je dat de Nederlanders absoluut niet mogen klagen.
Iemand dat in zijn carrière volledig fulltime heeft gewerkt krijgt in België gemiddeld een pensioen van amper €1.615 euro bruto per maand. Dat bedrag blijkt genoeg te zijn om in België net te overleven, maar uit onderzoek bleek alvast dat het niet genoeg was om je oude levensstandaard te behouden als je niet nog flink wat spaarcenten hebt.
Indien je dan bij onze Noorderburen kijkt, is het leven heel wat rooskleuriger. Een gemiddelde Nederlander krijgt namelijk zo'n €2.600 euro bruto per maand en daar houden zij maar liefst 2.195 euro netto aan over. Het verschil met België is dus duidelijk gigantisch groot als het over pensioenen gaat.
De hamvraag is natuurlijk: hoe kan dit verschil tussen België en Nederland zo groot zijn? Daar blijken tal van redenen voor te zijn. Zo is de vergrijzing in Nederland al een stuk kleiner dan in de meeste andere landen.
Daarnaast hebben de pensioenfondsen in Nederland een enorm gewicht: ze beheren een vermogen dat gelijkstaat aan 150% van het BBP. Dit betekent dat Nederland veel spaargeld heeft om royale pensioenen te betalen. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde is 30% van het BBP en in België is dit ook slechts 45%
In Nederland worden bijna alle werkenden verplicht deel te nemen aan pensioenfondsen. België heeft dan weer een minder uitgebreid aanvullend pensioenstelsel, en het wettelijk pensioen moet grotendeels direct uit belastinginkomsten worden gefinancierd.
En het grote verschil. Nederland heeft een veel lagere overheidsschuld dan België. Daar bedraagt de schuld ongeveer 50% van het BBP. In België zitten we op 105%. Simpel uitgelegd: Nederland heeft dus meer gespaard voor pensioenen en kan daardoor hogere uitkeringen betalen. België moet zijn pensioenen vooral financieren uit belastingen, wat lastiger is omdat de overheid al diep in de schulden zit.
(Bron: Standaard & Budgetista - Intropic: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website