Een potentieel gevaarlijke asteroïde wordt nauwlettend in de gaten gehouden door NASA vanwege een kleine kans dat deze in 2032 de aarde raakt. Een huiveringwekkende simulatie toont wat er zou kunnen gebeuren als deze op onze planeet inslaat.
De asteroïde, genaamd '2024 YR4', trok de aandacht van de ruimtevaartorganisatie nadat deze op 27 december vorig jaar werd ontdekt door het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) in Chili.
Waar bevindt 2024 YR4 zich?
Op dit moment beweegt de rots zich van de aarde af met ongeveer 13,26 kilometer per seconde en bevindt zich op bijna 43 miljoen kilometer afstand. Het Center for Near-Earth Object Studies van NASA meldt dat 2024 YR4 de potentie heeft om op zes verschillende momenten tussen 2032 en 2071 met onze planeet in botsing te komen.
Paul Chodas, directeur van NASA's Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), schat de kans op een inslag in 2032 op 1,2 procent. "We maken ons totaal geen zorgen, vanwege die 99 procent kans dat hij ons mist," zei hij. "Maar het verdient wel aandacht." Nu heeft een simulatievideo van Alvaro Gracia Montoya van MetaBallStudios laten zien wat er zou kunnen gebeuren als de asteroïde de aarde raakt – en het is behoorlijk angstaanjagend. (lees verder onder de afbeelding)
![Heftige simulatie toont schade die asteroïde zou aanrichten bij mogelijke inslag op aarde over zeven jaar](https://r.testifier.nl/Acbs8526SDKI/resizing_type:fill/width:1488/plain/https%3A%2F%2Fs3-newsifier.ams3.digitaloceanspaces.com%2Fclintbe.newsifier.com%2Fimages%2F2025-02%2Fschermopname-14-2-2025-134113-wwwyoutubecom-67af3a161fb6a.jpeg)
Wat gebeurt er als 2024 YR4 de aarde raakt?
Gezien het feit dat hij genoeg kracht heeft om een hele stad te vernietigen, zei de 3D-animator: "Ik denk niet dat het gaat gebeuren, maar zeker dit soort nieuws genereert veel speculatie." Ter context: de explosie van acht megaton zou mogelijk 500 keer krachtiger kunnen zijn dan de atoombom die op Hiroshima werd gedropt, met een vrijgekomen energie die gelijkstaat aan acht megaton TNT. Hoewel asteroïdenjager David Rankin tegen Space.com heeft gezegd dat 'mensen zich hier absoluut nog geen zorgen over moeten maken'.
"De kans op een inslag is nog steeds erg klein, en het meest waarschijnlijke resultaat is een rots die dicht nadert maar ons mist," voegde hij eraan toe. "Grootte en samenstelling spelen een grote rol in mogelijke schade, evenals de locatie van de inslag." Momenteel loopt de 'risicocorridor' van de asteroïde – het meest waarschijnlijke geografische gebied waar hij kan inslaan – van Zuid-Amerika over de Atlantische Oceaan tot aan Sub-Sahara Afrika.
Wat kunnen we doen om de planeet te beschermen in geval van een inslag?
NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART)-missie bleek een succes in 2022, toen ze opzettelijk een ruimtevaartuig lieten neerstorten op een asteroïde als methode van afbuiging. De missie was de eerste in zijn soort, en het DART-ruimtevaartuig botste met Dimorphos, waardoor zijn baan met 32 minuten werd verkort. Hopelijk kunnen we dat gewoon opnieuw doen, toch? Hieronder kun je de simulatie van de impact bekijken:
(Bron: LADBible)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties