Google ontdekt ongelooflijk 'bewijs' dat we allemaal in een multiversum leven: "Beter dan de beste supercomputers"

Google beweert dat zijn nieuwste ‘state-of-the-art’ creatie mogelijk kan bewijzen dat we in een multiversum leven, dankzij een ongelooflijke technologische prestatie.

Tegenwoordig lijkt het erop dat technologiebedrijven elkaar proberen te overtreffen met de nieuwste innovaties, waaronder hun eigen vormen van kunstmatige intelligentie (AI). Je kent het Amerikaanse technologiebedrijf Google waarschijnlijk al van zijn zoekmachine, maar naast online zoeken houdt het zich ook bezig met de ontwikkeling van computersoftware, online advertenties en kwantumcomputing. En op dat laatste gebied heeft Google nu een belangrijke doorbraak aangekondigd.

De introductie van de kwantumchip 'Willow'

De nieuwste kwantumchip van Google, genaamd ‘Willow’, is ontworpen om fouten te verminderen in AI en bestaande chips. Net als andere kwantumcomputers is Willow bedoeld om extreem complexe problemen op te lossen die gewone computers niet aankunnen. Dr. Hartmut Neven, oprichter en leider van Google Quantum AI, beschrijft Willow als ‘state-of-the-art’ en stelt dat de chip in staat is om problemen op te lossen in minder dan vijf minuten.

Hoe werkt Willow?

Volgens Neven vermindert Willow fouten door gebruik te maken van meer ‘qubits’ – de fundamentele eenheden van informatie in kwantumcomputing. Hij voegde eraan toe dat de ongeëvenaarde snelheid van Willow alleen verklaard kan worden door het idee dat de chip informatie haalt uit parallelle universa.

(lees verder onder de afbeelding)

(Credit: Google)

Multiversum: wetenschap of sciencefiction?

Het concept van parallelle universa, populair gemaakt door films, wordt vaak besproken door natuurkundigen. Sommigen beweren dat we binnenkort bewijs zullen zien voor het bestaan van deze universa. Neven verklaarde: “Willows prestaties zijn verbazingwekkend: de chip voerde een berekening uit in minder dan vijf minuten die een van de snelste supercomputers van vandaag 10 septiljoen jaar zou kosten. Dat is 10.000.000.000.000.000.000.000.000 jaar!”

“Dit onvoorstelbare aantal overtreft bekende tijdschalen in de fysica en ver overtreft de leeftijd van het universum. Dit ondersteunt het idee dat kwantumberekeningen plaatsvinden in veel parallelle universa, wat in lijn is met de theorie dat we in een multiversum leven – een voorspelling die voor het eerst werd gedaan door David Deutsch.” Professor David Deutsch, een natuurkundige aan de Universiteit van Oxford, staat bekend om zijn baanbrekende werk in kwantumcomputing in de jaren ‘90 en ondersteunt Nevens beweringen.

Kritiek en publicatie

Toch zijn er sceptici die stellen dat de claims over Willows prestaties gebaseerd zijn op Google’s eigen benchmarks voor kwantumprestaties. Volgens hen bewijst dit niet dat parallelle universa informatie voor ons verzamelen. De ontwikkeling van Willow en de wetenschappelijke bevindingen daarachter zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Met deze baanbrekende technologie lijkt Google een belangrijke stap te zetten in het decoderen van de mysteries van het universum – en mogelijk ook van andere universa. De discussie over het multiversum zal ongetwijfeld doorgaan, maar Willow toont aan dat de toekomst van kwantumcomputing grensverleggend is.

(Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen