Een Amerikaanse familie die een elektrische auto kocht als eerste wagen voor hun 17-jarige dochter, kreeg spijt van hun beslissing. De familie van Avery Siwinski kocht een elektrische auto zodat de tiener zelf naar school kon rijden. Het ging om een Ford Focus Electric uit 2014, met 90.000 kilomter op de teller.
Avery was dol op haar auto, maar ongeveer zes maanden na de aankoop begon ze problemen te ondervinden. Het grootste probleem? De batterij. "Ik was super enthousiast. In het begin ging alles goed, ik vond hem geweldig. Hij was klein en stil," vertelde Avery aan 10 Tampa Bay. Maar plotseling stopte de auto ermee.
Toen de auto naar de garage werd gebracht, bleek de batterij kapot te zijn, iets wat normaal gesproken niet onoverkomelijk zou moeten zijn. Echter, toen Ford het model uit productie haalde, stopte het bedrijf ook met het maken van de batterijen. Een vervangende batterij voor Avery’s auto zou maar liefst 14.000 dollar (13.000 euro) kosten, exclusief installatiekosten. "Ik weet dat Ford gestopt is met het maken van deze auto, maar het is frustrerend dat ze ook zijn gestopt met het produceren van de batterijen. Hierdoor zitten honderden mensen zonder bruikbare auto," zei Avery.
Avery's vader was onlangs overleden aan kanker, dus besloot haar grootvader Ray haar te helpen met de auto. Hij vertelde aan de tv-zender: "Dit blijkt een veelvoorkomend probleem te zijn bij deze specifieke auto. De Ford-dealer liet ons weten dat we de batterij konden vervangen, maar dat dit ons 14.000 dollar zou kosten." Hoewel het feit dat Ford dit model niet meer produceert een rol speelt in de hoge prijs van de batterij, zijn batterijen voor elektrische auto’s over het algemeen veel duurder dan die van niet-elektrische voertuigen.
Een gemiddelde autobatterij kost tussen de 150 en 400 euro, terwijl een batterij voor een elektrische auto wel 15.000 euro en meer kan kosten, aldus Digital Trends. Avery's grootvader waarschuwde andere kopers dat dure batterijvervangingen geen probleem is dat alleen Ford-bezitters treft. "Als je een nieuwe elektrische auto koopt, moet je je realiseren dat er geen tweedehands markt voor batterijen is, omdat fabrikanten de auto’s niet ondersteunen," legde hij uit. De familie raadt aan om goed onderzoek te doen voordat je een elektrische auto koopt, om te voorkomen dat je tegen dezelfde problemen aanloopt als zij.
(Intropic: YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website