Als je ooit gesolliciteerd hebt, weet je hoe stressvol dat proces kan zijn. Het meest zenuwslopende moment is vaak het sollicitatiegesprek: jouw kans om jezelf te presenteren en indruk te maken. Om dit gesprek succesvol te laten verlopen en misstappen te vermijden, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, inclusief wat je wel en niet vraagt. Volgens een CEO van een groot bedrijf is het namelijk essentieel om bepaalde vragen tijdens het gesprek achterwege te laten.
Na het indienen van je sollicitatiebrief en het ontvangen van een uitnodiging voor een gesprek, wil je de beste versie van jezelf laten zien. De stress begint vaak al in de ochtend, wanneer je voor de kledingkast staat en twijfelt over wat je moet aantrekken. Tijdens het gesprek wil je vervolgens een professionele indruk achterlaten. Een effectieve manier om dat te doen, is door oprecht en geïnteresseerd over te komen. Stel daarom altijd een slimme vraag aan het einde van het gesprek, wanneer de werkgever vraagt of je nog iets wilt weten.
Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten welke vragen je juist moet vermijden. Mark Higgins, CEO van RSE Ventures, waarschuwt specifiek voor één vraag die je nooit zou moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek, al realiseren veel mensen zich dit niet. Het gaat om vragen over het thuiswerkbeleid van de organisatie. Hoewel thuiswerken de afgelopen jaren populairder is geworden, wordt het door veel werkgevers als ongepast ervaren om dit onderwerp tijdens het eerste gesprek aan te kaarten. Zodra je de functie krijgt aangeboden, heb je nog voldoende tijd om de arbeidsvoorwaarden, inclusief thuiswerken, te bespreken.
(lees verder onder de afbeelding)
Volgens Higgins kunnen bepaalde vragen in een sollicitatiegesprek een verkeerde indruk wekken. Vragen over het thuiswerkbeleid kunnen bijvoorbeeld de suggestie oproepen dat je prioriteiten niet op de juiste plaats liggen. Het kan overkomen alsof je meer gefocust bent op je eigen gemak dan op de functie zelf. Higgins beschouwt dit als een absolute “red flag”: het kan de indruk wekken dat je minder gemotiveerd of toegewijd bent dan iemand die zonder aarzeling op maandagochtend vroeg op kantoor staat.
Het stellen van zo’n vraag kan je kansen op de baan schaden, zelfs als je verder uitstekende kwalificaties hebt. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid het gesprek ingaat en een positieve eerste indruk achterlaat. Immers, je krijgt maar één kans om jezelf tijdens het sollicitatiegesprek van je beste kant te laten zien.
(Bron: ManMan - Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website