Er zijn veel dingen in de wereld die we niet helemaal begrijpen. En van sommige dingen kunnen we maar beter niets weten. Zo is er bijvoorbeeld een 120 meter diep ‘gat’ in de zee. Aangezien het grootste deel van de oceanen nog niet door mensen is onderzocht, is het geen wonder dat sommigen van ons er de kriebels van krijgen.
Het ‘Grote Blauwe Gat’ ligt ongeveer 100 kilometer uit de kust van Belize. De rand rijst op uit de Caribische Zee, dus het is ook niet moeilijk te missen. Dit gat is beroemd geworden door de Franse ontdekkingsreiziger en marineofficier Jacques Cousteau. Hij was een pionier op het gebied van oceanografie. Hij was de mede-uitvinder van de zelfstandige onderwaterademhalingsapparatuur (SCUBA). Hij produceerde ook enkele van 's werelds eerste onderwaterdocumentaires en schreef boeken over zijn ongelooflijke ontdekkingen.
Cousteau's kleinzoon Fabien zou de erfenis van zijn grootvader voortzetten door in 2018 een reis door het reusachtige gat te maken. Hij maakte deze reis samen met Richard Branson in twee onderzeeërs. Zoals je je misschien kunt voorstellen, is een put van 120 meter diep niet de meest gastvrije plek. Op ongeveer 90 meter ontdekten ze een laag waterstofsulfide. Daaronder was het water donker en zonder leven. Maar er zou nog meer komen.
Toen de onderzoekers eindelijk de bodem bereikten, deden ze een verontrustende ontdekking. Er lag wat afval op de bodem, waaronder een plastic fles van twee liter en een lang verloren gewaande GoPro. De GoPro bevatte opnames van een vakantie. Normaal gesproken is het zien van iemands vakantiefoto's genoeg om jaloers op te worden, maar in deze situatie is het genoeg om een rilling over je rug te krijgen. Dat is echter niets vergeleken met de twee lichamen die daar ook lagen. Dit waren ontdekkingsreizigers die vermist waren geraakt tijdens een vorige expeditie.
(lees verder onder de afbeelding)
Hoewel de levende ontdekkingsreizigers besloten dat het het beste was om de lichamen te laten liggen, brachten ze de regering van Belize wel op de hoogte. Het gat was ook gevuld met een reeks grotten, gevuld met hangende stalactieten - minerale formaties die op de plafonds van grotten te vinden zijn. Stel je een stenen ijspegel voor en je hebt een duidelijker idee van hoe ze eruit zien. In ieder geval worden ze gevormd in grotten boven de waterspiegel, dus het was nogal ongebruikelijk om ze beneden te zien. Dit wijst erop dat dit gat ooit op het droge heeft gelegen.
De onderzoekers zeiden: “De Blue Hole bestaat uit een complex systeem van grotten die ooit op het droge gevormd zijn. Het is het bewijs dat oceanen snel en catastrofaal kunnen stijgen. Het zeeniveau was ooit honderden meters lager. 10.000 jaar geleden steeg het zeeniveau met zo'n 10 meter toen er wereldwijd veel ijs smolt. Op 90 meter diepte kon je de verandering in het gesteente zien, waar het eerst land was en toen in zee veranderde.” Ze beweerden ook nog dat het een van de grimmigste herinneringen aan het gevaar van klimaatverandering was die ze ooit hadden gezien.
Lees het artikel op de mobiele website