Er heerst een groot tekort aan personeel in de zorgsector. Naar verwachting zal dit tekort de komende jaren alleen maar toelopen. Zeker met het oog op de groeiende bevolking en een bevolking die steeds ouder wordt. Dat betekent dat er meer zorgmedewerkers nodig zullen zijn in de toekomst, maar die zijn er simpelweg niet. Dit geeft druk op alle plekken binnen deze al oververhitte sector: van verpleeghuizen tot ziekenhuizen. De komende tijd zal er dan ook een shift moeten plaatsvinden om de toenemende druk te kalmeren. Het werken in de zorg moet niet alleen aantrekkelijker worden gemaakt, maar moet ook meer doelgroepen gaan aanspreken. Zo zien we nu dat een carrière in de zorg vooral nog als een vrouwending wordt beschouwd. Dat moet anders. Mannen horen zich hier net zo welkom te voelen. Sterker nog: we hebben juist meer mannen in de zorg nodig. In dit artikel vertellen we waarom.
Ook zorgverleners van mannelijk geslacht - belangrijk voor sommige patiënten
Er zijn patiënten die zich gewoon prettiger voelen bij zorgverleners van hetzelfde geslacht. Zeker wanneer ze zich bijvoorbeeld moeten uitkleden of er een intieme handeling volgt. Denk bijvoorbeeld aan het douchen van een patiënt of een onderzoek waarbij de privédelen moeten worden gezien. Dan is het belangrijk dat de patiënt zo goed mogelijk op zijn gemak wordt gesteld. Ook mannelijke zorgverleners hebben lopen is dan belangrijk. Op die manier kunnen patiënten aangeven dat ze het prettiger vinden om een zorgverlener van hetzelfde geslacht te krijgen en verhoog je het comfort en vertrouwen van de patiënt.
Andere communicatiestijl
Het is een feit dat mannen en vrouwen meestal anders communiceren. Zo zijn vrouwen over het algemeen gevoeliger en leggen ze meer uit, terwijl de man vaak voor een directe aanpak kiest. Zo is het en zo wordt het dan ook verteld. Hoe mensen willen dat er gecommuniceerd wordt, verschilt per persoon en dus ook geslacht. Sommige mensen vinden het prettig om een lange uitleg te krijgen, maar anderen vinden een directe aanpak juist veel fijner. Als je beide geslachten in het personeelsbestand hebt, dan is het mogelijk om de communicatiestijl op de behoeften van de patiënt aan te passen.
Meer flexibiliteit
Hoe meer mannen er in de zorg komen werken, hoe minder groot het personeelstekort zal worden. Meer mannen betekent immers ook dat het personeelsbestand in veel zorginstellingen vergroot kan worden. Hierdoor is er meer flexibiliteit op de werkvloer en kan de werkdruk na jaren van keihard werken eindelijk wat verlaagd worden. Bovendien kunnen mannen vaak weer net wat andere taken en verantwoordelijkheden op zich nemen, waardoor een dynamisch en veerkrachtig team kan worden samengesteld.
Meer veiligheid op de werkvloer
Het is een feit dat het mannelijk lichaam fysiek meestal krachtiger is dan een vrouw. Dat kan dus ook voordelen opleveren voor de veiligheid op de werkvloer. Wanneer patiënten agressief worden, kunnen mannen helpen om de veiligheid voor andere zorgverleners en patiënten te waarborgen. Dat leidt dus niet alleen voor een veiligere werkomgeving, maar ook voor een hogere werknemerstevredenheid.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties