Dat de horeca de afgelopen jaren klappen heeft gehad in Vlaanderen en België dat weten we natuurlijk al langer. Tegenover 10 jaar geleden zijn er maar liefst 30% minder cafés. Er zouden in 2025 nog iets van een circa 5.500 cafés zijn in Vlaanderen, maar dat aantal zakt jaarlijks. Elke dag zou er gemiddeld één cafe voor altijd de deuren sluiten.
Volgens de café-uitbaters heeft dat verschillende redenen. Zo gaat de gemiddelde Vlaming veel minder op café als vroeger, maar het zijn vooral de winstmarges van de horecazaken die alsmaar kleiner en kleiner beginnen te worden. Dat blijkt ook een stevige impact te hebben op het loon van een café-uitbater.
Weinig loon als café-uitbater voor veel werk
Zwart geld is voor veel cafés een groot deel verdwenen en dat heeft blijkbaar ook een impact op de inkomsten van de café-uitbater zelf. Er is natuurlijk nog een aanzienlijk verschil vaak in loon tussen de grote cafés met 5 man personeel op vrijdag- en zaterdagavond in de grootsteden en een gezellige bruine dorpskroeg.
Het gemiddelde loon voor mannen en vrouwen die een café bezitten blijkt dan ook niet het grote geld te zijn. Zo zou de gemiddelde café-uitbater tussen 2.800 en 3.500 euro bruto verdienen. Geen gigantische bedragen voor een zelfstandige. Realistisch gezien wordt daar tussen de 2.000 en 2.300 netto aan over gehouden.
Er zit natuurlijk nog veel meer achter deze cijfers en de omzet van een café-uitbater gaat een veelvoud zijn, maar inkoop van drank, elektriciteit en kosten pand maken vaak dat de gemiddelde cafébaas in 2025 niet snel rijk zal worden.
Weken van meer dan 80 uur als café-uitbater
David, die eigenaar van een biercafé is in het Leuvense vertelt ook over zijn job. Hij doet zijn job duidelijk dolgraag, maar het aantal uren dat hij per week moet werken, is blijkbaar niet te onderschatten:
"Ik hou van het sociaal contact in de horeca: mensen ontmoeten, praten en luisteren. Ik werk gemakkelijk 80 uur per week. Mijn zaak is 7 dagen op 7 open. Voor het aantal uren dat ik werk, vind ik mijn inkomen als zelfstandige eigenlijk dan ook aan de lage kant."
Sandra Timmerman van Horeca Vlaanderen ziet de toekomst dan ook somber in voor de dorpscafés: "Enkel op pintjes is het heel moeilijk voor cafés om rendabel te blijven. De echte dorpscafés zien we helaas sneller gaan dan ons lief is. Het eetcafé maakt wel meer zijn intrede. Op eten zijn de winstmarges net iets groter en kunnen uitbaters het leefbaar houden."
(Bron: VRT & Jobat - Intropic: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties