Dit is het loon van een eigenaar van kebapzaak in Vlaanderen: "Degelijk betaald maar 80 uur werken" News
Dit is het loon van een eigenaar van kebapzaak in Vlaanderen: "Degelijk betaald maar 80 uur werken"
News

Dit is het loon van een eigenaar van kebapzaak in Vlaanderen: "Degelijk betaald maar 80 uur werken"

Als het om een vettige hap gaat dan zijn het niet enkel frituren die populair zijn in Vlaanderen. Ook kebapzaken zijn er nog meer dan genoeg. Aangezien bijna elke gemeente wel één of meerdere van zulke zaken heeft, zou je denken dat de eigenaars goed verdienen. Maar is dat nu ook zo?

Wat wel al vast staat is dat het runnen van zo'n kebapzaak heel wat uren opslokt. Een 9 to 5 job is het duidelijk niet wetende dat een deel van deze zaken zelfs nog na middennacht open zijn voor de mensen die na een avondje stappen nog zin hebben in een vettige hap.

Omzet en uitdagingen

De omzet van een kebabzaak varieert natuurlijk sterk afhankelijk van bepaalde factoren zoals de ligging, het aantal klanten en de populariteit van de zaak. Uit cijfers bleek nog dat de gemiddelde frituur een omzet van bijna €800.000 per jaar draait. De gemiddelde kebapzaak moet het blijkbaar met een heel stuk minder doen.

kebapzaak

In een drukke stad zou een goedlopende kebabzaak jaarlijks tussen de €100.000 en €200.000 aan omzet draaien. In rustige gemeentes zou dit doorgaans nog een stukje lager liggen. We spreken hier weliswaar over omzet en nog niet over een nettoloon. Zo komen er nog heel wat kosten bij zoals ingrediënten, huur van het pand, energiekosten en het loon van eventuele medewerkers.

De gemiddelde nettowinstmarge zou uiteindelijk rond de 20% liggen voor een eigenaar van een goed draaiende zaak. Dat wil zeggen dat de eigenaar van zo'n zaak in Vlaanderen gemiddeld een loon heeft van €2.000 tot €4.000 per maand.

Lange uren werken in een kebapzaak

Dat is een degelijk loon als je een mooie omzet kan draaien, maar het is duidelijk ook niet ongezien veel als je kijkt naar de uren die je moet doen. Samir bijvoorbeeld heeft een eigen zaak in Mechelen en vertelde in een interview hoe gigantisch veel hij moet werken:

"Ik werk minstens 12 uur per dag. meer dan 80 uur per week. Ik ben constant met de zaak bezig. We zijn elke dag open, het hele jaar door. Langer dan 4 dagen ga ik niet op vakantie. Het is keihard werken, maar die keuze heb ik zelf gemaakt."

(Bron: Horeca Vlaanderen & Jobat)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties