Dit het loon van een Vlaamse ambulancier: "Degelijk, maar mentaal loodzwaar en soms levensgevaarlijk" News
Dit het loon van een Vlaamse ambulancier: "Degelijk, maar mentaal loodzwaar en soms levensgevaarlijk"
News

Dit het loon van een Vlaamse ambulancier: "Degelijk, maar mentaal loodzwaar en soms levensgevaarlijk"

Op de openbare weg zie je een ambulancier soms wel eens voorbij razen met zijn ziekenwagen met loeiende sirenes aan grote snelheden om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Op weg naar een patiënt in nood of om zo snel mogelijk iemand te brengen naar het plaatselijke ziekenhuis.

Ambulanciers werken heel onregelmatige uren en zien soms wel heel wat confronterende dingen tijdens hun job. Wordt een beroep zoals dit nu ook meer dan degelijk betaald? We duiken even de cijfers in.

Een degelijk loon als ambulancier maar onregelmatige uren

Er is voor alle duidelijkheid nog een groot verschil tussen de ambulancier die de ziekenwagen bestuurt en een ambulanceverpleegkundige die de eerste zorgen toedient bij mensen in nood of onderweg naar het ziekenhuis.

Dit het loon van een Vlaamse ambulancier: "Degelijk, maar mentaal loodzwaar en soms levensgevaarlijk"

Een ambulancier zelf zou gemiddeld tussen de 3.200 en 3.400 euro bruto verdienen. Afhankelijk per situatie zitten de meeste ambulanciers tussen de 2.100 en 2.300 netto per maand. Wat een degelijk loon lijkt, maar er komt natuurlijk veel bij kijken.

Zo werken sommige ambulanciers 7 dagen op rij, zo'n 70 uur per week om dan 7 dagen thuis te zijn. Andere ambulanciers kunnen dan weer in heel onregelmatige uren werken: 2 dagen op de job waarvan één 's nachts, één dag thuis en dan weer hetzelfde. 9 to 5 uren heb je dus zeker niet ambulancier.

Buiten het loon, mentaal loodzwaar maar ook levensgevaarlijk

Dat een job als ambulancier niet makkelijk is, blijkt ook enkele getuigenissen van mensen die werken of werkten als ambulancier in Vlaanderen. Zo zou het niet te onderschatten zijn hoe zwaar de job mentaal soms ook is:

"Je ziet allerlei zaken als ambulancier. Soms moet je de plaatselijke, zatte Jos gaan ophalen. Maar je komt ook vaak in contact met overleden mensen, soms vanwege ziekte maar dat kan ook zelfdoding zijn en dat is echt niet leuk om te zien. Dat maakt het soms ook wel mentaal heel zwaar."

"Op andere momenten denk je dan weer aanvankelijk iemand ziek te moeten gaan ophalen, maar ter plekke blijkt dat het om een plotselinge reanimatie moet gaan. Dat zorgt voor best wat stress voor iedereen en het feit dat je altijd attent moet zijn."

Daarnaast blijkt de job vaak ook soms levensgevaarlijk te zijn omdat je als prioritair voertuig met een patiënt in nood aan hoge snelheden door het verkeer moet rijden: "Prioritair rijden is vaak levensgevaarlijk, je rijdt op kleine baantjes aan hoge snelheden, rijdt door het rood licht en je hebt regelmatig andere verstrooide chauffeurs op de baan die jouw manoeuvres niet juist inschatten."

(Bron: Jobat & Beyond - Intropic: YouTube)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties