Dit betekent de vernieuwde renovatiepremie voor Vlamingen: "Beschikbare middelen efficiënter inzetten"

Vanaf 1 juli 2025 ondergaat de Vlaamse 'Mijn VerbouwPremie' significante wijzigingen. Deze hervormingen zijn bedoeld om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten, met een focus op energiebesparende renovaties en extra steun voor lagere inkomensgroepen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Inkomenscategorieën en premiepercentages

De vernieuwde premie werkt met vier inkomenscategorieën, gebaseerd op je jaarlijks bruto-inkomen en gezinssamenstelling:

Deze aanpassing betekent dat hogere inkomens minder financiële ondersteuning ontvangen dan voorheen, terwijl lagere inkomens juist meer steun krijgen.

Beperking op oppervlakte voor hogere inkomens

Voor bepaalde werken, zoals dakisolatie, wordt een maximale oppervlakte ingesteld waarvoor premies kunnen worden aangevraagd. Voor dakisolatie ligt deze grens bijvoorbeeld op 100 vierkante meter. Dit voorkomt dat eigenaars van grotere woningen onevenredig profiteren van de premie.

Tweede woningen en sociale verhuur

Eigenaars van een tweede woning vallen automatisch in de hoogste inkomenscategorie, tenzij ze de woning sociaal verhuren. In dat geval komen ze in aanmerking voor de hoogste premie (categorie 4). Deze maatregel stimuleert het aanbod van betaalbare huurwoningen en ondersteunt verhuurders bij het renoveren van hun panden. (lees verder onder de afbeelding)

Focus op energiebesparende renovaties

De premie richt zich voortaan uitsluitend op werken die de energie-efficiëntie van de woning verbeteren. Dit betekent dat voor werkzaamheden aan dak, buitenmuren, vloer of ramen alleen een premie wordt toegekend als er ook bijkomende isolatie wordt geplaatst. Daarnaast moeten nieuwe ramen of buitendeuren voldoen aan specifieke ventilatievoorwaarden.

Uitzonderingen voor vochtproblemen en sanitaire werken

Voor eigenaars in de lagere inkomenscategorieën (categorie 3 en 4) blijft het mogelijk om premies aan te vragen voor het aanpakken van vochtproblemen en het vervangen van leidingen en afvoeren. Dit zorgt ervoor dat essentiële verbeteringen aan de woonkwaliteit ondersteund blijven.

Wijzigingen in premies voor warmtepompen en zonneboilers

De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers blijven behouden. Echter, de premie voor zonneboilers wordt afgeschaft. Dit komt doordat warmtepompboilers over het algemeen een hogere energie-efficiëntie bieden en dus meer bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik

Deze hervormingen benadrukken het belang van energiezuinige renovaties en streven naar een eerlijkere verdeling van financiële steun, met extra aandacht voor huishoudens die dit het meest nodig hebben.

(Bron: VRT - Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen