De wereld houdt zijn adem in nu het zich moet verzoenen met het feit dat Donald Trump is verkozen tot de 47e president van de Verenigde Staten. Volgens zijn tegenstander, vicepresident Kamala Harris, zou de 78-jarige Trump bovendien ook van plan kunnen zijn om actie te ondernemen tegen mensen op zijn 'vijandenlijst'.
"Op dag één zal Donald Trump dat kantoor betreden met een vijandenlijst," zei Harris in een toespraak op 30 oktober. Tijdens een toespraak op de Ellipse bij het Witte Huis vorige zondag, zei Harris dat Trump van plan is degenen op zijn zogenaamde 'vijandenlijst' te vervolgen; een bewering die ze in de dagen voor de verkiezing van 5 november herhaalde.
Op dezelfde dag reageerde Trump met de woorden: "We staan op het punt de vier beste jaren in de Amerikaanse geschiedenis in te gaan. Let maar op. Het wordt geweldig. Het wordt fantastisch. Het zal soms hard zijn, misschien vooral aan het begin. Maar het wordt bijzonder." Trump heeft zelf niet op de zogenaamde vijandenlijst gereageerd, maar deze wordt vergeleken met plannen van voormalig president Richard Nixon in de jaren ’70 om het leven van zijn tegenstanders moeilijk te maken.
Toch heeft Trump zich al uitgesproken tegen specifieke personen en acties die tegen hen zouden moeten worden ondernomen. Nu hij president is, wie zou hij in het vizier hebben?
Joe Biden zal in januari 2025 de presidentiële macht overdragen aan Trump. Hun relatie is echter zeer gespannen. Trump werd aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, waarbij hij beweerde dat Biden de presidentsverkiezingen van 2020 van hem had gestolen.
Op sociale media zei Trump: "Ik zal een speciale aanklager aanstellen om de meest corrupte president in de geschiedenis van de VS, Joe Biden, en de hele Biden-criminele familie, aan te pakken, evenals iedereen die betrokken is bij de vernietiging van onze verkiezingen, grenzen en het land zelf."
Hoewel Sir Keir Starmer pas deze zomer premier van het VK werd, heeft hij een koele ontvangst gehad bij Trump in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Trump beweerde dat Starmer's Labour Party 'illegaal had ingegrepen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen' omdat enkele vrijwilligers naar de VS waren gevlogen om voor de Democraten campagne te voeren. Hij noemde Labour 'extreem links' en beschuldigde hen ervan dat ze "de gevaarlijk liberale standpunten en retoriek van Kamala" hadden geïnspireerd.
Dit soort bezoeken is overigens niet nieuw, aangezien Republikeinen hetzelfde hebben gedaan voor de Conservatieve Partij. Nigel Farage bevindt zich momenteel bij Trumps team om zijn overwinning te vieren. Elon Musk, CEO van X en Tesla en een trouwe Trump-aanhanger, noemde de premier zelfs ‘twee-gezichten Keir’ vanwege de zomerrellen in Engeland. De retoriek lijkt echter misschien niet zo serieus, aangezien Starmer onthulde dat hij in september een privé-diner had met Trump, waarbij ze elkaars gezelschap waardeerden terwijl Trump campagne voerde.
Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 richtte Trump zijn pijlen op voormalig Republikeins zwaargewicht Liz Cheney. Cheney, een fervent tegenstander van Trump binnen de partij die campagne voerde voor Harris, kreeg tijdens een rally van de president-elect te horen dat ze maar eens moest "zien hoe het voelt wanneer de wapens op haar gericht staan". Hij zei: “Laten we haar met een geweer daar zetten, met negen loopen op haar gericht, oké? Laten we zien hoe ze zich voelt als de wapens op haar gezicht gericht staan.” Cheney beschouwde dit als een doodsbedreiging, enkele maanden nadat Trump opriep om haar op te sluiten.
Hoewel Trump haar net heeft verslagen en haar carrière in de Amerikaanse politiek mogelijk beëindigd heeft, zou hij Harris nog steeds in het vizier kunnen hebben. Tijdens de campagne zei Trump dat zijn tegenstander ‘moet worden afgezet en vervolgd’. De reden? Haar beleid rond de grens tussen de VS en Mexico, dat onder haar verantwoordelijkheid valt als vicepresident. Of hij dit voornemen doorzet, valt nog te bezien, aangezien hij heeft beloofd dat het afbouwen van de grensmuur een prioriteit is.
Trump versloeg Hillary Clinton in de presidentsverkiezingen van 2016, wat een schokgolf door de wereld stuurde en de toon zette voor de Amerikaanse politiek. Tijdens de campagne noemde Trump Clinton vaak ‘crooked Hillary’, met de menigte die ‘lock her up’ scandeerde – iets wat hij aanmoedigde. Tijdens een rally in North Carolina zei Trump zelf: “Voor wat zij heeft gedaan, zouden ze haar moeten opsluiten.”
In Californië voegde hij eraan toe: “Hillary Clinton moet de gevangenis in, oké? Ze moet de gevangenis in.” Tijdens zijn eerste termijn werd er geen actie tegen Clinton ondernomen, dus het valt nog te bezien of hij na zijn inauguratie in januari 2025 daadwerkelijk stappen zal zetten.
Trump beweerde in 2020 dat Barack Obama zijn verkiezingscampagne tegen voormalig vicepresident Joe Biden had bespioneerd. Hij bestempelde Obama’s acties als ‘verraad’. In een interview met CNN zei hij: “Het is verraad. Kijk, toen ik het een tijd geleden bekendmaakte, zei ik al dat ze mijn campagne bespioneerden. Ik zei dat ze afluisterden, en dat stond tussen aanhalingstekens, als een moderne vorm van afluisteren. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Maar ze bespioneerden mijn campagne.”
(Bron: LADBible – Afbeeldingen: YouTube)
Lees het artikel op de mobiele website