De dodelijkste dag in de geschiedenis van de mensheid doodde meer mensen dan twee atoombommen News
De dodelijkste dag in de geschiedenis van de mensheid doodde meer mensen dan twee atoombommen
News

De dodelijkste dag in de geschiedenis van de mensheid doodde meer mensen dan twee atoombommen

Wist je dat de dodelijkste dag ooit in 1556 plaatsvond, lang voordat moderne rampen zoals atoombommen de wereld schokten? Op 23 januari van dat jaar vond een gigantische aardbeving plaats die meer levens eiste dan welke andere ramp ook.

Een aardbeving met verwoestende gevolgen

De ramp werd veroorzaakt door een verschuiving in de Weinan- en Huashan-breuklijnen in het noordwesten van China. De aardbeving trof vooral de provincie Shaanxi en kostte naar schatting 830.000 mensen het leven, meldt IFL Science. Dit maakt het niet alleen een van de dodelijkste aardbevingen, maar ook een van de meest verwoestende dagen in de menselijke geschiedenis.

Hoewel het exacte aantal slachtoffers op de dag zelf niet met zekerheid bekend is, suggereren historische verslagen dat ongeveer een derde van de doden direct het gevolg was van instortende gebouwen en aardverschuivingen. De overlevenden stonden voor nieuwe uitdagingen: ziektes en hongersnoden die volgden in de weken na de ramp eisten duizenden extra levens.

Niet de sterkste, maar wel de dodelijkste aardbeving

Opmerkelijk genoeg was deze aardbeving niet de krachtigste ooit geregistreerd. De geschatte kracht lag tussen 8.0 en 8.3 op de schaal van Richter. Toch staat het bovenaan de lijst van meest dodelijke aardbevingen door de enorme impact op de bevolking in dat tijdperk.

In 1556 bedroeg de wereldbevolking minder dan een half miljard. Dit betekent dat de tol van 830.000 levens een ongekend verlies was, zeker in verhouding tot het totale aantal mensen op aarde.

Vergelijking met andere rampen

Ter vergelijking: de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945, samen verantwoordelijk voor ongeveer 105.000 doden, verbleken bij de impact van deze aardbeving. Toch is de grootste natuurlijke ramp in de geschiedenis niet de aardbeving van 1556, maar de Yangtze-Huai-overstromingen in 1931. Deze ramp kostte naar schatting meer dan twee miljoen mensen het leven gedurende een periode van vier maanden in centraal en oostelijk China.

(Bron: Indy 100 - Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties