De Belgische ‘pensioenvalkuil’ is een probleem waar veel mensen zich onvoldoende van bewust zijn. Veel Belgen stellen hun pensioen niet goed genoeg veilig en doen onvoldoende om zich voor te bereiden op de toekomst.
De pensioenvoorzieningen in België zijn verdeeld in drie pijlers: het wettelijke pensioen (eerste pijler), het aanvullende pensioen (tweede pijler) en het pensioensparen (derde pijler). In dit artikel kijken we naar de mogelijke valkuilen en geven we praktische tips om jezelf te beschermen.
Hoewel het wettelijke pensioen voor veel Belgen de belangrijkste bron van inkomen na hun werkzame leven is, dekt het niet altijd de gewenste levensstandaard. Het wettelijke pensioen hangt af van je loopbaan en het inkomen dat je gedurende je werkzame jaren hebt verdiend. In veel gevallen blijkt dat mensen een lager pensioen ontvangen dan ze hadden verwacht. Dit wordt vooral een probleem wanneer de levensstandaard voor of tijdens de pensioenjaren niet wordt bijgesteld.
Het is essentieel om op de hoogte te blijven van aanvullende pensioenregelingen die vaak via werkgevers worden aangeboden. Werkgevers bieden vaak pensioenopties aan in de tweede pijler, maar als je van werkgever verandert, kun je rechten verliezen of het overzicht verliezen. Het is belangrijk om je aanvullende pensioen te monitoren, bijvoorbeeld via online platforms zoals mypension.be, waar je informatie kunt vinden over je opgebouwde pensioenrechten.
Veel mensen in België sparen onvoldoende voor hun pensioen. Dit komt vaak door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden van pensioensparen. De derde pijler, pensioensparen, is een manier om je pensioen aan te vullen, maar veel mensen maken hier geen gebruik van. Het is een gemiste kans om te profiteren van belastingvoordelen en de opbouw van een extra pensioenreserve.
(lees verder onder de afbeelding)
Begin zo vroeg mogelijk met het plannen van je pensioen. Het is belangrijk om een financieel plan op te stellen dat rekening houdt met de levensduur en inflatie. Beleg bijvoorbeeld in producten die hoger rendement bieden dan een spaarrekening om de inflatie tegen te gaan. Een financieel adviseur kan hierbij helpen.
Overweeg pensioensparen via tak 21 of tak 23 van een levensverzekering. Dit kan je helpen om een extra buffer op te bouwen naast het wettelijke pensioen. Dit biedt niet alleen fiscale voordelen, maar ook de mogelijkheid om je pensioen op te krikken.
Maak gebruik van platforms zoals mypension.be om je pensioenrechten in de gaten te houden. Het is belangrijk om geen "vergeten" pensioenen te hebben bij vorige werkgevers en ervoor te zorgen dat al je rechten correct worden geregistreerd.
Als je niet genoeg hebt gespaard, kun je overwegen om door te werken na je pensioen, zeker als je 65 jaar of ouder bent. Je kunt onbeperkt bijverdienen zonder dat dit invloed heeft op je pensioen, hoewel je belasting moet betalen over je inkomsten.
Door jezelf bewust te zijn van de valkuilen van het Belgische pensioensysteem en actief te werken aan je pensioenplanning, kun je ervoor zorgen dat je later financieel goed voorbereid bent. Het is nooit te vroeg om te beginnen!
(Bron: Belgium.be, Nn.be - Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website