Een auto wordt vaak beschouwd als een kostbare investering, met niet alleen de aanschafprijs, maar ook de doorlopende kosten zoals belastingen, onderhoud en onverwachte reparaties. Maar hoe kun je als autobezitter weten welke voertuigen relatief probleemloos zijn en welke regelmatig de garage opzoeken?
Actronics, leverancier van gereviseerde auto-onderdelen, heeft onderzocht welke auto's in Nederland het vaakst voor een reparatie bij de garage komen. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor potentiële kopers die hun auto willen kiezen op basis van betrouwbaarheid. Het betreft dus wel degelijk een Nederlands onderzoek, maar dit kan uiteraard grotendeels doorgetrokken worden naar België
Actronics deed dit onderzoek op basis van data die verzameld werd uit revisierapportages van hun eigen onderdelen. De resultaten wijzen duidelijk uit dat Ford de absolute koploper is als het gaat om het aantal reparaties, gevolgd door Opel. De Ford Focus (2004-2011) en de Opel Astra (2006-2014) werden het vaakst in de garage aangetroffen voor reparaties, aldus Actronics.
De uitkomst van het onderzoek zie je in de afbeelding hieronder:
(Credit: Actronics)
Opmerkelijk is dat na Ford en Opel, de lijst voornamelijk wordt gedomineerd door Duitse merken, die doorgaans bekend staan om hun betrouwbaarheid. Dit roept vragen op over de werkelijke duurzaamheid van populaire Duitse auto's en kan potentiële kopers waakzaam maken bij de keuze voor een bepaald merk of model.
Voor autobezitters betekent dit onderzoek dat ze goed moeten nadenken over de lange-termijnkosten van hun voertuig, vooral wanneer onverwachte reparaties zich aandienen. Het is belangrijk om te overwegen welke auto’s eerder voor problemen zorgen en welke minder onderhoud nodig hebben.
Bij de aanschaf van een tweedehandsauto is het raadzaam om niet alleen naar de kilometerstand te kijken, maar ook naar de bekende problemen die verschillende modellen kunnen hebben. De uitkomst van dit onderzoek kan consumenten helpen om beter geïnformeerd te kiezen en onverwachte reparaties te vermijden.
(Bron: Actronics en Business Insider - Intropic: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website