Bijna alle auto's met een keyless entry-systeem zijn nog steeds kwetsbaar voor diefstal, ondanks de beloofde verbeteringen van autofabrikanten. Uit tests van bijna 700 voertuigen blijkt dat slechts 9 procent voldoende beschermd is tegen inbraak. Gelukkig is er een eenvoudige manier om te voorkomen dat dieven er met je auto vandoor gaan.
"Ze zijn veel gemakkelijker te stelen"
Sinds 2016 heeft de ADAC, de Duitse tegenhanger van VAB, 698 voertuigen met een keyless entry-systeem getest. Dit systeem maakt het mogelijk om de auto automatisch te ontgrendelen wanneer de sleutel zich in je zak bevindt, waarna de motor gestart kan worden met een druk op de knop. Echter, een veelvoorkomend beveiligingslek in dit systeem is nog steeds aanwezig.
"Auto's met een keyless entry-systeem zijn veel gemakkelijker te stelen dan voertuigen met een traditionele radiosleutel," waarschuwt de ADAC op zijn website. Bijna alle geteste auto's konden zonder problemen worden geopend en gestart, terwijl slechts 9 procent goed beveiligd bleek tegen deze methode van diefstal. Een actuele lijst van de geteste auto's, gerangschikt per fabrikant, is beschikbaar.
Apparaat om signaal te versterken
Volgens de ADAC kunnen dieven een apparaat gebruiken om het signaal van de autosleutel op te vangen en te versterken, waardoor ze het voertuig vanaf een afstand van enkele honderden meters kunnen openen. De ADAC stelt dat autofabrikanten verantwoordelijk zijn voor het systematisch beveiligen van alle voertuig-elektronica volgens de nieuwste veiligheidsnormen. Voor eigenaars van slecht beveiligde voertuigen adviseert de ADAC om het keyless entry-systeem, indien mogelijk, uit te schakelen. Als alternatief kunnen ze de autosleutel bewaren in een metalen doosje, kookpan of wikkelen in aluminiumfolie om het signaal te blokkeren.
(Bron: hln.be - Intropic: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties