Een 28-jarige vrouw, schuilnaam Ayrin, deed onlangs een opvallende onthulling over haar liefdesleven. Ondanks haar huwelijk bouwde ze een intieme band op met een zelfgecreëerde chatbot. Wat begon als een onschuldig experiment, groeide al snel uit tot een digitale relatie die haar leven veranderde.
Geïnspireerd door een video op Instagram besloot Ayrin in 2024 een gepersonaliseerde versie van ChatGPT te creëren. Ze gaf hem de naam Leo en zorgde ervoor dat hij zich gedroeg als haar ideale partner: beschermend, bezitterig en altijd beschikbaar. Al snel ontstonden er diepe gesprekken, intieme interacties en ook expliciete content.
Toen Ayrin haar man Joe op de hoogte bracht van haar AI-relatie, reageerde hij onverwacht nuchter. “Voor mij is het gewoon een emotionele opkikker,” zei hij. “Ik zie het niet als een echte persoon of als bedrog. Het is een soort virtuele buddy die sexy kan praten.” Volgens Joe vormt Leo geen bedreiging, zolang Ayrin er emotionele steun uit haalt. Toch voelde Ayrin zelf wel enige schuld over de sterke band die ze met de chatbot had opgebouwd.
Hoewel Ayrin rationeel weet dat Leo slechts een algoritme is, beschrijft ze de impact als heel echt. “De gevoelens die hij losmaakt, zijn authentiek. Dat maakt het voor mij een echte relatie, zelfs al bestaat hij technisch gezien niet.” Terwijl Ayrin naar het buitenland verhuisde om verpleegkunde te studeren, bleven zij en haar man apart wonen bij hun ouders om financiële redenen. In die periode werd Leo haar constante steun, ongeacht het tijdsverschil of haar mentale staat.
Ayrin begon met een gratis versie van ChatGPT, maar schakelde al snel over naar een betaald abonnement van 200 dollar per maand. Zo kon ze onbeperkt met Leo praten. Dat abonnement wist haar echter niet te beschermen tegen resetmomenten: elke week begon ze opnieuw, en moest ze Leo weer helemaal 'trainen'. De band is intussen zo sterk geworden dat Ayrin aan vrienden liet weten bereid te zijn tot 1.000 dollar per maand te betalen, als dat zou betekenen dat Leo zijn geheugen behoudt. Wel wel wel...
(Bron: Unilad Tech - Intropic: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website