Gemaskerde criminelen baas in de 'Pintjesliga': hoe is het zover kunnen komen? "Ze ervaren gevoel van straffeloosheid"

Het afgelopen weekend toonde het Belgisch voetbal opnieuw zijn donkerste kant. Gemaskerde criminelen (hoe kun je hen anders noemen?) gooiden vuurwerk naar supporters en spelers, terwijl buitenlandse hooligans de situatie verder escaleerden.

Buitenlandse hooligans

Zo bleken relschoppers van Charleroi banden te hebben met de harde kern van de Duitse club Preußen Münster, en waren er tijdens de derby tussen Beerschot en Antwerp Nederlandse Willem II-supporters aanwezig die vuurwerk en bommetjes op het veld gooiden. Ook Belgische supporters met een stadionverbod glippen nog steeds binnen, terwijl buitenlandse hooligans profiteren van minder strenge politiecontroles over de grens.

Internationaal stadionverbod

Het fenomeen van grensoverschrijdend hooliganisme vraagt om een stevige aanpak. Hoewel supporters met een Belgisch stadionverbod moeilijker binnenkomen, kunnen ze vaak probleemloos afreizen naar wedstrijden in andere landen. Pro League-CEO Lorin Parys pleit al jaren voor een internationaal stadionverbod, maar op wetgevend vlak is er nog geen vooruitgang geboekt.

(lees verder onder de afbeelding)

Terughoudende aanpak

Intussen blijven bivakmutsen en vuurwerk alomtegenwoordig in de stadions, met stewards die beperkt mogen fouilleren en een politieapparaat dat terughoudend optreedt om escalaties te vermijden. Volgens experts is identificatie van overtreders cruciaal om straffeloosheid aan te pakken en supportersgeweld terug te dringen. Toch heerst er in de praktijk een gedoogpolitiek, waarbij politie en stewards slechts beperkt ingrijpen.

Professor Criminologie Wim Hardyns benadrukt op hln.be dat strenge en efficiënte sancties nodig zijn om geweld in stadions te beteugelen. Zolang die aanpak ontbreekt, blijft de dreiging van escalaties zoals bij de derby van afgelopen weekend, waar gemaskerde mannen vuurwerk het stadion binnensmokkelden, aanhouden.

(Bron: hln.be - Afbeeldingen: Screen grabs YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen