Details bepalen succes: wat is het mysterieuze witte bandje rond de pols van Mathieu van der Poel?

Misschien is het je al opgevallen tijdens een van de grandioze solo's van Mathieu van der Poel dit voorjaar. De wereldkampioen draagt tijdens zijn koersen een opvallend wit bandje om zijn linkerpols. Het lijkt op een sporthorloge, maar dat is het niet. Het is een ‘Whoop’. Pardon? Dat vraagt om een woordje uitleg…

Het trendy armbandje van Amerikaanse makelij is een slimme activiteitstracker die trainers en ploegleiders gebruiken om renners en andere sporters te verbeteren. De armband registreert de hele dag, honderd keer per seconde, hoe de gebruiker er fysiek voor staat. Net als bij Garmin- of Polar-sporthorloges maakt Whoop gebruik van ledsensoren om ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatie, rusthartslag, hartslagvariabiliteit en huidtemperatuur te meten.

Officiële partner van Alpecin-Deceuninck

Het grootste verschil met de meeste sporthorloges is dat de Whoop geen schermpje heeft. De sporter kan dus niet meteen zien met welke hartslag hij zijn inspanning levert of welke wattages hij trapt - belangrijke gegevens die hij wel ziet op zijn fietscomputer. Whoop is een officiële partner van Alpecin-Deceuninck en Van der Poel draagt het apparaatje al jaren. Tijdens trainingen en zelfs in bed heeft 'MVDP' zo al een enorme hoeveelheid data verzameld, waardoor hij precies weet wat goed en slecht is voor zijn gestel.

(lees verder onder de afbeelding)

Geen rood vlees voor de wedstrijd

Zo ontdekte Van der Poel dat hij geen rood vlees mag eten voor een belangrijke wedstrijd, omdat hij dat slecht verteert en daardoor minder goed slaapt, wat resulteert in minder optimaal herstel. Vooral voor herstel en slaapuren is de Whoop dus interessant voor Van der Poel. Whoop vat alle complexe data samen in een stoplicht. Rood is onder je niveau, groen erboven. Basketballers bleken bijvoorbeeld significant meer driepunters te scoren als hun stoplicht op groen stond.

De prijs?

Een Whoop 4.0 (de vierde generatie) kost afhankelijk van het materiaal tussen de 49 en 99 euro, maar moet wel nog gekoppeld worden aan een abonnement. Een jaarabonnement kost 264 euro met inbegrip van de app en de community. Als je voor 48 maanden intekent, kost het 444 euro. Best veel geld, maar de voordelen zijn er wel. Vraag dat maar aan Mathieu van der Poel!

(Bron: hln.be - Intropic: Screen grabs YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen