Wat is het beste moment van de dag om te gaan hardlopen? "Veel hangt af van je uiteindelijke doel" LIFESTYLE
Wat is het beste moment van de dag om te gaan hardlopen? "Veel hangt af van je uiteindelijke doel"
LIFESTYLE

Wat is het beste moment van de dag om te gaan hardlopen? "Veel hangt af van je uiteindelijke doel"

Lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van een gezonde en actieve levensstijl. Terwijl sommige mensen er de voorkeur aan geven om 's ochtends vroeg meteen te gaan hardlopen, genieten anderen van een late middagtraining. Sommige mensen sporten zelfs vlak voordat ze naar bed gaan 's nachts. Is er enig voordeel aan het sporten op een specifiek tijdstip van de dag?

Dit is een onderwerp van veel discussie onder atleten, sportexperts en onderzoekers. Hoewel er enig bewijs is dat laat in de middag het optimale tijdstip is voor een training, zijn er voordelen aan andere tijdstippen. Hoe dan ook, het beste moment om te sporten is het moment dat het beste bij jou past.

Wat is de beste tijd van de dag om te sporten?

Al geruime tijd hebben experts opgemerkt dat laat in de middag en vroeg in de avond de beste tijden zijn om te sporten. Volgens onderzoek behaal je optimale resultaten wanneer je lichaamstemperatuur het hoogst is. Voor de meeste mensen is dat tussen 16.00 en 17.00 uur, hoewel sommige studies deze tijd verlengen tot 19.00 uur.

Het is binnen deze paar uur dat kracht en uithoudingsvermogen pieken. Sporters presteren doorgaans beter op fysieke prestatietests die aerobe capaciteit en reactietijd meten. Het is ook een goed moment om blessures te voorkomen. Je bent misschien alerter en gefocust in de middag, en je spieren zijn opgewarmd door de activiteiten van de dag.

(lees verder onder de afbeelding)

tips hardlopen

Hardlopen in de ochtend: is dat nuttig?

's Ochtends hardlopen kan je helpen gemotiveerd te blijven. Onderzoek toont aan dat mensen die 's ochtends sporten consistenter zijn met hun trainingsregimes dan degenen die 's middags of 's avonds sporten. Dit kan komen doordat je eerder opstaat met als enige doel te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan.

Over het algemeen kun je je ochtenden meer controleren dan je avonden. Allerlei hindernissen kunnen gedurende de dag opduiken die je kunnen weerhouden van een middagroutine. Je moet misschien laat werken, de kinderen naar training brengen, even naar de winkel gaan, of wat dan ook. 's Ochtends word je wakker en ben je klaar om te gaan zonder obstakels op je pad.

Hardlopen opnemen in jouw dagplanning

Bovendien is de vroege ochtend ook het koelste deel van de dag tijdens warmere maanden. Je zult veiliger en comfortabeler zijn als je 's ochtends gaat hardlopen als het warm is. De meest praktische aanpak is om je routine aan te passen aan je levensstijl. Door je lichaamsbeweging natuurlijk te laten volgen op je schema en persoonlijke neigingen, kun je de stress van de noodzaak om te sporten verminderen, wat je helpt om eraan vast te houden.

Sommige mensen zijn van nature ochtendmensen, en een ochtendrun helpt hen zich klaar te maken voor de dag. Anderen vinden een middagtraining een goede onderbreking van de dag, of dat lichaamsbeweging hen helpt te ontspannen na het werk en stoom af te blazen. Evenzo past je schema misschien beter bij een ochtendrun dan bij een avondtraining. Tussen familieverplichtingen en werk is het ook mogelijk dat je alleen 's avonds een smal tijdsbestek hebt om een training in te passen.

(lees verder onder de foto)

tips hardlopen

Hardlopen: trainen in functie van je wedstrijdmoment

Nachtmensen kunnen ook troost vinden in het feit dat studies hebben aangetoond dat sporten voor het slapengaan de kwaliteit van je slaap niet hoeft te beïnvloeden. Echter, waar iedereen het over eens kan zijn, is dat je voldoende slaap nodig hebt. Atleten die slaaptekort hebben, vertonen een aanzienlijke afname in prestaties. Als je traint voor een specifiek evenement of een bepaalde sport, moet je optimale trainingsmoment overeenkomen met de activiteit.

Als je bijvoorbeeld traint voor een marathon, kan 's ochtends hardlopen je voorbereiden op het evenement omdat de meeste marathons 's ochtends beginnen. Daarentegen worden veel andere sportwedstrijden ’s middags of 's avonds gespeeld. Ongeacht welke sport je beoefent, trainen tijdens die tijden zal je lichaam helpen beter te presteren op de wedstrijd- of racedag. Veel van de aanbevolen timing voor lichaamsbeweging heeft te maken met je circadiaanse ritme. Het is een dagelijkse cyclus die veel fysiologische functies reguleert, waaronder alertheid, bloeddruk, lichaamstemperatuur en metabolisme.

(lees verder onder de foto)

tips hardlopen

Je lichaam past zich aan

Iedereen heeft een 24-uursritme, en het is mogelijk om het aan te passen of je lichaam te 'leren' om beter te presteren op bepaalde momenten. Het is een beetje zoals het aanpassen aan een nieuwe tijd op je wekker. De eerste week of twee kan moeilijk zijn, en je kunt vechten tegen het vroeger wakker worden. In een maand of zo raakt je lichaam echter gewend aan de verandering, en veel mensen merken dat ze wakker worden voordat de wekker afgaat. Je kunt hetzelfde doen met je oefenroutine.

Zodra je hebt vastgesteld dat een bepaald tijdstip van de dag het beste werkt voor je schema, lichaam, evenement en andere factoren, kun je beginnen je lichaam te trainen om het te evenaren. Bijvoorbeeld, als je begint met lange runs in de ochtend, raakt je lichaam eraan gewend om op dat moment te rennen. Je zult ook wennen aan het wakker worden, drinken, eten, naar het toilet gaan en rennen. Na verloop van tijd wordt het vanzelfsprekend, en de routine helpt je gemotiveerd te blijven.

Lichaamsbeweging: er zijn niets dan voordelen!

Hoewel het bewijs voor het beste tijdstip van de dag om te sporten overal verspreid is, is de bottom line dat enige lichaamsbeweging beter is dan helemaal geen lichaamsbeweging. Train wanneer het het beste uitkomt voor je schema. Ongeacht het tijdstip van de dag waarop je het doet, zul je nog steeds alle voordelen van regelmatige lichaamsbeweging krijgen.

(Bron: VeryWellFit – Afbeeldingen: Unsplash / Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties