Oudste mensen ter wereld gebruiken de 'wijnregel' om ouder dan 100 te worden, en artsen zijn het ermee eens

Het blijkt dat regelmatig alcohol drinken, mits je bepaalde adviezen opvolgt, daadwerkelijk goed voor je kan zijn en zelfs kan bijdragen aan een langer leven.

Terwijl Bryan Johnson zich richt op de nieuwste hightech medische procedures om zijn leeftijd te 'biohacken', hebben mensen in de zogenaamde 'Blue Zones' een totaal andere aanpak. Deze aanpak lijkt hen te helpen gezonder en langer te leven. Uit onderzoek blijkt dat matige alcoholconsumptie, mits verstandig toegepast, gepaard kan gaan met gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op hartziekten, minder gewichtstoename en een lagere kans op dementie, aldus Healthline.

Is wijn goed voor je gezondheid?

Daarnaast kan matig drinken het niveau van ‘goed’ HDL-cholesterol in je bloed verhogen, de concentratie fibrinogeen (een stof die bijdraagt aan bloedstolsels) verlagen, het risico op diabetes verminderen en stress en angst tijdelijk verlagen.

Rode wijn kan in het bijzonder goed voor je zijn, wanneer het met mate wordt gedronken. Medical News Today legt uit dat rode wijn antioxidante, ontstekingsremmende en lipidenregulerende effecten heeft. Dit kan bijdragen aan een betere hart- en darmgezondheid, een lager risico op diabetes type 2, bepaalde soorten kanker en dementie, en kan ook de bloeddruk verlagen.

(lees verder onder de afbeelding)

De gevaren van overmatige alcoholconsumptie

Als je echter niet oplet en je alcoholinname als overmatig wordt beschouwd, kunnen de risico's aanzienlijk zijn. Overmatig drinken kan leiden tot diabetes, kanker, chronische ziekten, geheugenverlies en sociale problemen. Healthline definieert matig drinken als maximaal één standaardglas per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Overmatig drinken wordt gedefinieerd als meer dan drie glazen per dag voor vrouwen en vier voor mannen.

Tips voor verantwoord drinken

Dr. Gareth Nye, Senior Lecturer aan de Chester Medical School, benadrukt het belang van bewust drinken. Hij vertelde aan The Mirror: “Verspreid je consumptie over de week en zorg voor meerdere alcoholvrije dagen om je inname binnen gezonde grenzen te houden.” Hij voegde eraan toe: “Niemand zou alcohol moeten drinken vanwege vermeende gezondheidsvoordelen. Matiging is altijd belangrijk. Idealiter is zo weinig mogelijk alcohol het beste voor je gezondheid. Als je merkt dat je alcoholgebruik toeneemt of dat je afhankelijk wordt van alcohol, zoek dan hulp.”

Matig drinken kan dus in sommige gevallen positieve effecten hebben, maar bewust omgaan met alcohol blijft essentieel om gezond te blijven.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen