Drink jij je koffie zwart? Dan bestaat de kans dat je een psychopaat bent, zeggen wetenschappers LIFESTYLE
Drink jij je koffie zwart? Dan bestaat de kans dat je een psychopaat bent, zeggen wetenschappers
LIFESTYLE

Drink jij je koffie zwart? Dan bestaat de kans dat je een psychopaat bent, zeggen wetenschappers

Wetenschappers geloven dat mensen die wegblijven van suiker en melk, en liever hun koffie zwart drinken, eerder 'psychopathische' neigingen vertonen dan anderen.

Hoewel de term 'psychopaat' vaak wordt gebruikt, is het geen klinische diagnose en wordt het vaak gebruikt om iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD) aan te duiden. Mensen met ASPD worden vaak gekarakteriseerd door hun impulsieve en soms criminele gedrag, hun oprechte gebrek aan empathie en hun bedrieglijke aard. Andere kenmerken zijn het onvermogen om goed van kwaad te onderscheiden en de capaciteit om anderen te manipuleren.

Hoe drink jij je koffie?

Hoewel deze mensen met ASPD soms moeilijk te herkennen zijn, hebben onderzoekers naar verluidt ontdekt dat het geheim kan liggen in hoe je je koffie drinkt. Wetenschappers van de Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk hebben een steekproef genomen van 953 Amerikanen over hun koffievoorkeuren. De studie, gepubliceerd in het populaire internationale tijdschrift Appetite, liet de deelnemers zelf hun smaakvoorkeuren rapporteren met behulp van ‘twee complementaire’ metingen voordat ze vier persoonlijkheidsvragenlijsten invulden.

Deze beoordelingen zochten naar machiavellisme, psychopathie, narcisme, alledaags sadisme en eigenschapagressie. Bovendien wilden de tests de 'Big Five'-persoonlijkheidsfactoren beoordelen. Dit zijn extraversie, vriendelijkheid, openheid, zorgvuldigheid en neuroticisme, volgens Simple Psychology. Na de studie verzamelden de Oostenrijkers de resultaten en ontdekten dat degenen die een voorkeur voor bittere smaken vertoonden, ook 'positief geassocieerd waren met kwaadaardige persoonlijkheidstrekken'.

Relatie tussen persoonlijkheid en eten / drinken

Er werd gezegd dat deze mensen de 'meest robuuste relatie met alledaags sadisme en psychopathie' hadden en dat de associatie standhield toen onderzoekers controleerden voor 'zoete, zure en zoute smaakvoorkeuren'. "De gegevens bieden daarmee nieuwe inzichten in de relatie tussen persoonlijkheid en de alomtegenwoordige gedragingen van eten en drinken door consequent een robuuste relatie aan te tonen tussen een verhoogd genieten van bittere voedingsmiddelen en verhoogde sadistische neigingen,” klonk het.

Ondanks de conclusie dat fans van zwarte koffie, gin en pure chocolade grotere ‘psychopathische’ neigingen vertoonden dan anderen, merkten wetenschappers op dat er een cruciaal onderscheid was tussen voorkeur en praktijk. Ze schreven in het tijdschrift dat sommige mensen het consumeren van melkchocolade of volle melk vermijden vanwege de beschikbaarheid van 'gezondere' of goedkopere alternatieven. Bovendien voegden ze toe dat het linken van smaakvoorkeur aan persoonlijkheidstrekken 'nog in de beginfase' is en dat verder onderzoek nodig is om zeker te zijn van de resultaten.

Ander onderzoek bevestigt

Interessant is dat dit niet de eerste keer is dat experts de vermeende link tussen bitter voedsel en psychopathische neigingen hebben besproken. In 2015 schreef Megan Willis, die nu een Associate Professor is aan de Australian Catholic University, een stuk voor The Conversation.Ze beweerde dat recente resultaten uit een studie een 'zwakke correlatie tussen psychopathiescores en de scores van de deelnemers op hun algemene voorkeur voor bittere smaken' toonden. "Je zou dus kunnen zeggen dat mensen aan het psychopathische eind van het spectrum iets meer geneigd zijn om een voorkeur te uiten voor het eten of drinken van bittere dingen in het algemeen,” zei ze.

(Bron: Unilad – Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties