Dit zijn de 5 slechtste fitnesstips die je nooit moet opvolgen, volgens een sportcoach

In een recente YouTube-video nemen enkele sportfysiologiedeskundigen een paar controversiële fitnessonderwerpen onder de loep. Elk in 15 seconden evalueren ze of deze oefeningen / opvattingen over- of onderschat worden. Hun compromisloze analyse omvat training, voeding en de huidige fitnesstrends. Dit zijn volgens hen 5 dingen waar je voorzichtig mee moet zijn:

1. ‘Cheat reps’: een doodlopende weg voor je spieren

‘Cheat reps’, ook bekend als ‘ego lifting’, worden volgens experts zwaar overschat. Ze verhogen het risico op blessures en verminderen gerichte spierstimulatie. Vooruitgang bijhouden wordt ook moeilijk. Hoewel sommige oefeningen zoals curls baat kunnen hebben bij een lichte impuls, blijft een goede techniek van het grootste belang.

Cheat reps kunnen een beperkt nut hebben, maar moeten over het algemeen worden vermeden. Ze weerspiegelen vaak een egocentrische benadering van training ten koste van resultaten. Vooruitgang en techniek hebben voorrang op ego in de sportschool.

2. Spierpijn: Een misleidende indicator van trainingseffectiviteit

Spierpijn wordt vaak ten onrechte gezien als een teken van trainingssucces. Hoewel het kan duiden op spierstimulatie, betekent de afwezigheid ervan niet dat er geen groei is. Veel factoren beïnvloeden spierpijn, zoals volume, intensiteit en progressie. Het is gerelateerd aan hypertrofie, maar niet essentieel. Je alleen richten op pijn kan averechts werken.

De sleutel is om regelmatig vooruitgang te boeken in je trainingen. Pijn moet geen doel op zich zijn, maar eerder een incidenteel neveneffect.

3. De ‘Bro Split’: Een achterhaalde benadering van trainingsfrequentie

Het trainen van één spiergroep per week, of ‘bro split’, wordt als suboptimaal beschouwd. Kleinere spieren zoals de biceps herstellen veel sneller. Deze aanpak mist kansen voor spiergroei. Onderzoek toont aan dat een frequentie van 2-3 keer per week per spiergroep de voorkeur verdient. De ‘bro split’ kan werken, maar is niet de meest effectieve methode.

Het is beter om de frequentie aan te passen aan het herstel van elke spier. Een meer gebalanceerde aanpak maximaliseert de resultaten voor dezelfde trainingstijd.

4. Trainen tot spierfalen: Een tweesnijdend zwaard voor je vooruitgang

Trainen tot spierfalen verdeelt experts. Lang werd het als essentieel beschouwd, maar het belang ervan is nu genuanceerd. Onderzoek toont aan dat het weinig verschil maakt om 1-2 reps voor het falen te stoppen. Het nut ervan hangt af van het trainingsniveau en het totale volume.

Voor beginners kan het nuttig zijn om tot falen te gaan. Gevorderden hebben het niet per se bij elke set nodig. Falen van spieren blijft een van de vele hulpmiddelen die spaarzaam moeten worden gebruikt. Progressie blijft de belangrijkste factor, met of zonder systematisch falen.

5. Geest-spierverbinding: Een overhyped concept met beperkte voordelen

De geest-spierverbinding wordt vaak overgewaardeerd in de fitnesswereld. Hoewel het nuttig is, mag het niet ten koste gaan van techniek en belasting. Een goede uitvoering en consistente progressie blijven prioriteiten. De connectie tussen geest en spier wordt relevant zodra je deze basisbeginselen onder de knie hebt. Het kan de kwaliteit van de spiercontractie verbeteren. De werkelijke invloed op de winst wordt echter vaak overdreven. Een intense set blijft stimulerend, zelfs zonder een sterke mind-muscle connectie.

(Bron: Journee Mondiale – Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen