De tijd van de macho's is voorbij, vrouwen willen nu 'noodle boys'. Maar welk type man is dat?

Lange, slanke mannen zoals Timothée Chalamet, Finn Wolfhard en Dominic Sessa domineren steeds vaker het witte doek. Deze zogeheten ‘noodle boys’, een term bedacht door The New York Times, belichamen een nieuw schoonheidsideaal dat lijnrecht tegenover de klassieke, gespierde macho staat.

Volgens media- en genderexpert Sofie Van Bauwel (UGent) weerspiegelen deze fragiele mannen een breder fenomeen: de opkomst van een ‘nieuwe mannelijkheid’, waarin kwetsbaarheid en emotionele toegankelijkheid centraal staan. Dat staat te lezen op hln.be.

Klassieke mannelijke beeld wordt uitgedaagd

Sociale media dragen bij aan deze evolutie door mannen in grappige categorieën te plaatsen, zoals ‘fruity boyfriends’ of ‘hot rodent boyfriends’. Hoewel deze termen luchtig lijken, hebben ze een serieuze kern: het klassieke beeld van wat ‘mannelijk’ is, wordt steeds meer uitgedaagd. Zelfs Chalamet, ooit afgewezen voor actie- en sciencefictionrollen, past nu perfect in de moderne ideaalbeelden. Dit alles markeert een verschuiving in wat aantrekkelijk wordt gevonden en wie representatie krijgt in populaire media.

(lees verder onder de afbeelding)

Tegenbeweging

Toch blijft er een tegenbeweging bestaan, benadrukt Van Bauwel op hln.be. Invloedrijke figuren zoals Andrew Tate promoten nog steeds de traditionele, stoere mannelijkheid. Deze stroming vormt een reactie op de bredere acceptatie van fragielere en meer diverse mannelijke archetypes. In beide gevallen lijkt de diversiteit van schrijvers en makers een cruciale rol te spelen bij het tonen van meerdere interpretaties van mannelijkheid op het scherm.

Rolmodellen

Of het nu gaat om gespierde ‘Hasselhoffs’ of gevoelige ‘noodle boys’, het belangrijkste effect is dat mannen meer rolmodellen zien waarmee ze zich kunnen identificeren. Deze representatie, benadrukt Van Bauwel, heeft een positief effect op het zelfbeeld en laat zien dat mannelijkheid geen vastomlijnd concept hoeft te zijn, maar ruimte biedt voor nuance en variatie.

(Bron: hln.be – Intropic: Screen grab YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen