Een zweterige trainingssessie opnemen in je dagroutine is gezond, maar wat gebeurt er als je merkt dat je uren na een workout nog steeds zweet? Dean Somerset, inspanningsfysioloog en kinesioloog, legt uit waarom je langdurig na een training nog kunt zweten en hoe je dit kunt verminderen.
Je lichaam is gemaakt om te zweten tijdens een training. Als je traint, komt de energie die je verbruikt vrij als mechanische energie (samentrekkende spieren) en warmte, legt Somerset uit. De manier waarop je deze warmte afgeeft, is door te zweten. Dit is hoe je lichaam zijn temperatuur reguleert. Zweten verlaagt je lichaamstemperatuur wanneer het verdampt van je huid, volgens Houston Methodist.
Zelfs nadat je je workout hebt voltooid, blijft je lichaam warmte en zweet produceren. "Het kan even duren voordat je kerntemperatuur en stofwisseling weer normaal zijn," zegt Somerset. En het is belangrijk om te weten: sommige mensen zweten veel sneller dan anderen. Dit is geen teken dat je lichaam efficiënter (of minder efficiënt) functioneert, maar eerder een indicatie dat je systemen voor warmteproductie en -regulatie aan het werk zijn, zegt Somerset.
Vaak hangt het af van hoe intens je hebt getraind hoe snel je stopt met zweten na een workout. Een maximale cardio-inspanning veroorzaakt bijvoorbeeld veel meer zweet dan rustig lichte gewichten tillen, zegt Somerset.
Als je niet kunt stoppen met zweten na een workout, kan dit betekenen dat je je lichaam niet genoeg tijd geeft om geleidelijk zijn temperatuur te verlagen.
Als je na een workout nog hevig zweet, zal een douche meer symbolisch dan effectief zijn, vooral als het water warm is, zegt Somerset. In een warme, vochtige omgeving kan je zweet moeilijker verdampen en blijf je langer zweten.
Als je na je workout een hete koffie drinkt of pittig eten eet, kun je ervan uitgaan dat je langer zult zweten, aldus Somerset.
Kleding die niet ademt (of meerdere lagen over elkaar) kan overmatig zweten veroorzaken, zegt Somerset.
Als je in een tropisch klimaat woont (of als de zomer hoge luchtvochtigheid met zich meebrengt), wordt het veel moeilijker om warmte kwijt te raken door verdamping, zegt Somerset. “Canada in de winter? Dan stop je makkelijk met zweten na je sessie. Florida in de zomer? Dan is het veel moeilijker om je shirt droog te houden.”
Hier deelt Somerset enkele eenvoudige strategieën om het zweten na je training te verminderen.
Kies lichtgewicht stoffen met vochtafvoerende eigenschappen. Vermijd bij voorkeur 100 procent katoen in je sportkleding, omdat dit zweet vasthoudt en verdamping vertraagt.
Het doel is om je hartslag en stofwisseling te verlagen. Probeer ongeveer 50 procent van je piekhartslag tijdens de activiteit te verminderen of ga door met je cooling-down tot je hartslag binnen 10 tot 20 slagen per minuut van je rusthartslag ligt, zegt Somerset.
Wacht met douchen tot je ademhaling en hartslag weer bijna op normale rustniveaus zijn, zegt Somerset. Een cooling-down van 5 tot 10 minuten moet voldoende zijn. Douche daarna met het koudste water dat je kunt verdragen, gedurende nog eens 5 tot 10 minuten, voegt hij toe.
“De meeste mensen drinken te weinig, dus meer koud water drinken is altijd een goed idee,” zegt Somerset.
“Dit kan zeker helpen om de verdampingswerking van zweten te versnellen en de warmteproductie te verminderen,” zegt Somerset. Laat de lucht rechtstreeks op je huid blazen voor het beste resultaat.
Een ijszak in je nek leggen kan het zweten verminderen. Voor maximale verkoeling ga je voor een ventilator staan met een ijszak ongeveer een millimeter van je huid, zegt Somerset.
Als je alles hebt geprobeerd en nog steeds overmatig zweet lang na een workout, kan je overmatige zweten een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hyperhidrose hebt, een aandoening waarbij de zweetklieren meer zweet produceren dan nodig, aldus Harvard Health Publishing. Mensen met hyperhidrose ervaren meestal overmatig zweten op de handpalmen, voeten, gezicht, oksels en lies.
In echt hinderlijke gevallen kunnen medicijnen en andere behandelingen helpen. Aanhoudend zweten kan ook wijzen op een hormonaal probleem, infectie, angststoornis of, in zeldzame gevallen, kanker, volgens Harvard Health Publishing. Maak je geen zorgen. Bespreek het met je arts. Zij kunnen helpen bij het stellen van een diagnose en het aanbieden van geschikte behandelingsopties.
(Bron: Livestrong.com - Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website