Afgelopen jaar kwam Nintendo met The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Nu komt Nintendo alweer met een nieuwe Zelda-game genaamd The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom. Deze game kan je wat betreft scope en stijl het beste vergelijken met de remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Dit is een aparte game in de franchise, want prinses Zelda is de hoofdpersoon in plaats van Link. Is deze game de moeite waard?
Fans vragen Nintendo al jaren om een The Legend of Zelda-game waar prinses Zelda de hoofdpersoon is. De games heten immers The Legend of Zelda, maar Link is altijd de held geweest. Nintendo heeft nu gehoor gegeven aan fans. In The Legend of Zelda: Link's Awakening wordt Link opgeslokt door een mysterieuze scheur. Niet alleen Link wordt opgeslokt, want de scheuren ontstaan op verschillende plekken in Hyrule. Uit de scheuren verschijnen gekleurde vijanden en zelfs een valse koning. Aangezien Link niet beschikbaar is om de wereld te redden, is het aan Zelda om dit keer de heldin te worden. Zelda gaat niet alleen op avontuur. De prinses krijgt hulp van een klein magisch wezen genaamd Tri.
Net als de remake van Links Awakening is dit een kleurrijke top down Zelda-avontuur. Het is apart om als Zelda Hyrule te verkennen, want je bent hier een hoogheid. De tekenstijl lijkt identiek aan de geprezen game van enkele jaren geleden. Vreemd is het niet, want zowel Link's Awakening als Echoes of Wisdom zijn gemaakt door dezelfde studio namelijk Grezzo. Het is daarom heel aannemelijk dat assets van Link's Awakening zijn gebruikt om deze game te kunnen realiseren. Vergeleken met Link's Awakening is Echoes of wisdom een stukje groter. De main story speel je in ongeveer 20 uur uit. Doe je ook alle side content, dan ben je makkelijk nog een extra 10 uur bezig. Personages in de wereld geven je maar al te graag een side quest. De meeste van deze geven een nieuwe echo als beloning, waardoor het aangeraden is om zoveel mogelijk van deze quests te voltooien.
Prinses Zelda speelt heel anders dan Link. Ze heeft namelijk geen zwaard en een schild, want ze is geen warrior. Zelda krijgt van Tri een magische staf die in staat is om objecten te creëren en deze in de echte wereld te gebruiken. Nintendo heeft hiermee duidelijk inspiratie gehaald uit The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Net als die game, kan je door objecten te creëren, situaties heel creatief oplossen. Gedurende het verhaal ontdekt Zelda items die ze kan namaken met haar staf. Deze kan Zelda gebruiken om obstakels te passeren, puzzels op te lossen en in combat-situaties. Zelda kan bijvoorbeeld een rotsblok toveren en deze op een vijand gooien. Zelda kan niet eindeloos objecten toveren. Aan het begin van de game is er bijvoorbeeld een maximum van 3. Als je dan een vierde object tovert, verdwijnt de oudste.
Het blijft niet alleen bij objecten, want Zelda is ook in staat om volledige vijanden aan haar eigen kant op te roepen uit haar staf. Zo vechten deze minions voor de prinses. Om een vijand op te slaan om later te kunnen oproepen, moet je deze wel eerst verslagen hebben. Om te summonen heb je de krachten van Tri nodig. Hoe verder je komt in de game, hoe beter je summons worden. Het enige wat een beetje vervelend is, is het navigeren van lange menu’s om de juiste summons te vinden. Navigeren kon gebruikersvriendelijker en shortcuts waren welkom geweest.
De game moedigt je aan om constant creatief te denken om te kunnen vorderen. Er zijn heel veel manieren om op bepaalde plekken te komen die in eerste instantie onmogelijk lijken. Ook in baasgevechten moet je slim te werk gaan om een uitdaging te overwinnen. Lukt het niet met summons, dan kan je wel op een gegeven moment de krachten van Link gebruiken door te veranderen in een echo van Link. Zo kan je bijvoorbeeld een baasgevecht traditioneel oplossen met een zwaard en een schild.
In The Legend of Zelda: Echoes of the Wisdom zijn er verder een heleboel mini-games die zorgen voor nieuwe gameplay-ervaringen. Zo moet je kippen vangen of stempels verzamelen. Daarnaast moet Zelda binnentreden in de scheuren om de mensen daarin te redden. Dit zijn dungeons waar de wereld op zijn kop is als het ware wat zorgt voor een andere visuele weergave. Dungeons bevatten verschillende kamers met schatten, een heleboel vijanden, baasgevechten en puzzels.
Verder is dit ook een RPG waarbij je gear moet verzamelen met handige bonussen. Zo is er een item waarmee Zelda 100% hoger kan springen of een item die ervoor zorgt dat je meer healing krijgt bij het verslaan van monsters. Daarnaast is er zoals bij meerdere The Legend of Zelda-games, een volledig kooksysteem, maar hier draait het om drankjes. Deze drankjes zorgen voor handige bonussen zoals het langer kunnen zwemmen of meer bescherming tegen de warmte. Net als in andere Zelda-games, kan je experimenteren met ingrediënten om nieuwe recepten te ontdekken.
The legend of Zelda: Echoes of Wisdom ziet er heel goed uit op de Nintendo Switch, het lijkt ietsje strakker dan Link's Awakening. De grafische stijl zorgt ervoor dat deze game de tand des tijds kan doorstaan. De Nintendo Switch is zeker toe aan een vervanger, maar als het gaat om de graphics hier, merk je dat niet. De grafische stijl maakt dit een vrolijke en vooral kleurrijke game voor zowel jong als oud. De soundtrack en verschillende geluidseffecten zijn ook wat je zou verwachten van het niveau van een The Legend of Zelda-game.
Wat betreft polish is er hier goed werkt verricht. We hebben geen crash gehad of hebben een bug of glitch opgemerkt. Wat we jammer genoeg wel opmerkten zijn af en toe vervelende framedrops.
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom is een Zelda-game die we niet zagen aankomen. Misschien wel één van de verrassingen van het jaar 2024. Het ziet er heel vrolijk uit, speelt lekker, geeft veel vrijheid in hoe je situaties op een creatieve manier kan aanpakken en het is verfrissend vergeleken met andere games in de franchise. Je speelt namelijk niet met Link, maar met Zelda wat totaal nieuwe gameplay met zich meebrengt. Dit is wederom een topper van Nintendo en een must-have voor alle The Legend of Zelda-fans.
Lees het artikel op de mobiele website