The Last of Us: Part II verscheen in het jaar 2020, enkele maanden voordat de PlayStation 5 in de winkels kwam te liggen. Hoewel de PlayStation 4-game probleemloos werkte op een PlayStation 5, kwam er geen versie die gebruikmaakte van alle extra rekenkracht van de nieuwe console van Sony. Daar komt later deze week verandering in. The Last of Us: Part II Remastered komt aanstaande vrijdag uit. Wij zijn aan de slag gegaan met de verbeterde versie van één van de beste verhaalgedreven games ooit gemaakt. Of de The Last of Us: Part II Remastered de moeite waard is, lees je in deze review.
The Last of Us: Part II Remastered is een full priced game, maar Sony maakt het voor fans die de PS4-versie al in huis hebben, eenvoudig om goedkoop te upgraden naar de verbeterde versie op de PlayStation 5. Heb je de PS4-versie van The Last of Us: Part II digitaal of fysiek, dan kan je voor een bedrag van €9,99 upgraden naar de Remastered Edition op de PlayStation 5. Indien je de disk-versie hebt, moet je bij het spelen van de Remastered Edition op de PlayStation 5, wel de disk in je console hebben. Zo checkt Sony of je de game daadwerkelijk in bezit hebt om gebruik te kunnen maken van de upgrade.
Velen weten het verhaal van The Last of Us: Part II al, maar er zijn ook veel gamers die de game van het jaar 2020 niet hebben gespeeld. Een deel van de nieuwe geïnteresseerden, komt door The Last of Us tv-serie die werd uitgezonden op HBO Max en heel snel heel populair werd. De serie ging over de eerste videogame. The Last of Us: Part II is het vervolg op dat verhaal wat zich enkele jaren later afspeelt.
In plaats van Joel, is Ellie de hoofdpersoon in The Last of Us: Part II. Ellie is hier een jonge dame en lijkt een vrolijk leven te hebben in Jackson, een klein dorp die zich goed beschermd tegen alle chaos uit de post apocalyptische wereld. De muren van Jackson beschermen de inwoners voor het gevaar van Infected en bandits. Het leven lijkt goed voor Ellie, maar dan gaat het volledig mis. Ineens wordt Ellie gedreven door moordlust en wordt ze hevig getraumatiseerd. Waar de eerste game ging over liefde in een post-apocalyptische wereld, gaat in de tweede game over haat.
Ellie gaat op pad naar de post-apocalyptische Seattle, een stad met heel veel infected, enkele zijn gemuteerd en beschikken over nieuwe dodelijke eigenschappen. Daarnaast zijn er in Seattle, facties actief waar Ellie rekening mee moet houden waaronder een zwaarbewapende militie en een hele donkere cult waar je ver uit de buurt moet blijven. Het verhaal van The Last of Us: Part II is heel donker, meeslepend en behoorlijk spannend. Niet iedereen is te spreken over de richting van het verhaal ten opzichte van de eerste game, maar er is geen twijfel mogelijk dat The Last of Us: Part II je een spannend en vooral onvoorspelbaar avontuur laat beleven waar je vanaf het eerste minuut tot de allerlaatste, op het puntje van je stoel zit.
Naughty Dog heeft een vet extraatje aan de The Last of Us: Part II Remastered toegevoegd, namelijk een nieuwe modus genaamd No Return. Dit is een Roguelike-modus die heel leuk is opgezet. Je kiest eerst een speelbaar personage, vervolgens kom je in een safe room waar je wapens kan upgraden en een route kan kiezen. Aan de hand van je keuze, kom je in een map waar je het op moet nemen tegen waves van vijanden. Als je succesvol bent, krijg je beloningen en kom je terecht in de safe room om jezelf verder te verbeterden. Vervolgens kies je een nieuw level en ga je weer de strijd aan. Aan het einde van een route moet je het opnemen tegen een baas. Indien je sterft in No Return, dan kom je niet terug. Je moet de modus dan helemaal opnieuw beginnen. Permadeath zorgt ervoor dat je heel voorzichtig te werk gaat in de verschillende levels. Encounters kunnen heel intens worden, vooral als je ver bent gevorderd, maar beschikt over weinig kogels en health.
Om alles fris te houden, heeft Naughty Dog de routes random gemaakt. Ieder keer dat je de modus opstart, zijn er andere routes met andere soorten ecounters en modifiers. Laatstgenoemde zijn belangrijke game changers in een encounter waar je heel goed om moet letten. Zo kan je een modifier hebben waar vijanden ontploffen of een modifier waar regen giftig is. Je speelstijl moet je hierop aanpassen. In enkele levels, word je bijgestaan door een NPC-bondgenoot. Zo kan Dina je bijvoorbeeld helpen als je speelt als Ellie. No Return bevat meerdere speelbare personages uit The Last of Us: Part II. Alle bekende personages uit de story zijn bijna speelbaar. De meeste moet je vrijspelen door te vorderen in No Return. Ieder personage heeft eigen sterke punten. Naast nieuwe speelbare personages kan je character skins, modifiers en wapen skins ontgrendelen. Geen content in No Return is gebonden aan microtransacties, je ontgrendelt alles door de game gewoon te spelen.
Nog een extraatje van Naughty Dog is de toevoeging van commentaar en Lost Levels. Het is mogelijk om commentaar in te schakelen, maar hiervoor moet je de main story één keer uitgespeeld hebben, omdat wat besproken wordt, spoilers kan bevatten. Eenmaal geactiveerd, kom je in de story, regelmatig iconen tegen op de map die je kan activeren. Bij activatie, hoor je een ontwikkelaar of stemacteur praten over het level, de visie en de keuzes die het ontwikkelteam heeft genomen.
Daar blijft het niet bij, want Naughty Dog heeft ook nog eens 3 geschrapte levels aan de game toegevoegd. Deze zijn niet 100% af, want deze levels zijn op een gegeven moment geschrapt uit de main game, maar het is wel interessant om geschrapte content te kunnen spelen. Dit is niet iets wat we vaak zien in games, vaak wordt geschrapte content nooit getoond, niet eens in concept art. Naughty Dog laat je geschrapte content spelen en dat kunnen wij waarderen.
The Last of Us: Part II was al een hele mooie game op de PlayStation 4, maar op de PlayStation 5 heeft Naughty Dog er nog een schepje bovenop gedaan. Zo is de draw distance nu veel beter, schaduwen zijn van hogere kwaliteit en animaties zien er vloeiender uit door middel van sampling rates. Op de PlayStation 5 is de game ook te spelen op een vaste 60FPS in de performance modus. Hier draait de game op 1440p-resolutie die wordt opgeschaald naar 4K afhankelijk van wat er in-game gaande is. Het is ook mogelijk om op een vaste 4K-resolutie de game te spelen, maar dan draait The Last of Us: Part II Remastered wel op een vaste 30 frames per seconde. De beste optie wat ons betreft is de Unlocked Framerate modus waar je het beste krijgt van resolutie en performance, maar hiervoor moet je wel beschikken over een tv of monitor die beschikt over HDMI 2.1 en VRR.
Er is verder ondersteuning voor de unieke features van de DualSense-controller. Denk aan haptick feedback en adaptive triggers. De Photo modus is verder verbeterd en er zijn nog meer accessibility-opties zoals Descriptive Audio en Speech to Vibrations. Laadschermen zijn daarnaast aanzienlijk korter en de totale opslagruimte van de game is gelijk gebleven aan de PS4-versie, terwijl de PS5-versie beschikt over meer content.
The Last of Us: Part II is de beste versie van één van de meest meeslepende games uit de tijd van de PlayStation 4. Het donker verhaal met Ellie in de hoofdrol is hier nog immersiever met verbeterde graphics, vloeiendere performance, 3D Audio, haptick feedback en adaptive triggers. De toevoeging van No Return is van toegevoegde waarde en komt de replaywaarde ten goede. Het is een intense roguelike-modus waarbij iedere encounter net wat anders is. De toevoeging van commentaar en Los Levels kunnen wij ook erg waarderen. Een kijkje achter de schermen en de visie van ontwikkelaars meekrijgen, is niet iets wat we vaak verwerkt zien worden in games. Het enige wat we graag hadden gezien, is een terugkeer van de Factions-modus uit de Part I, maar multiplayer is niet meer een focus van Naughty Dog.
Kortom, indien je beschikt over The Last of Us: Part II op de PS4, is de upgrade zeker de €9,99 waard. Heb je de game niet, dan is The Last of Us: Part II Remastered, ook zeker een aanrader voor de volle prijs, want dit is nog altijd één van de beste verhaalgedreven games ooit gemaakt.
Lees het artikel op de mobiele website