Voeding is een van de grootste uitgavenposten voor Belgische huishoudens. Maar hoeveel besteden we hier gemiddeld aan, en hoe kun je jouw eigen budget optimaliseren? In dit artikel duiken we in de cijfers, vergelijken we verschillende uitgaven en geven we tips om efficiënter met je geld om te gaan.
Volgens cijfers van Statbel geeft een Belgisch gezin gemiddeld 470 euro per maand uit aan voeding. Dit bedrag varieert echter sterk naargelang de gezinssamenstelling, inkomensklasse en woonplaats:
De voedingsuitgaven vertegenwoordigen gemiddeld 12% van het totale huishoudbudget. Vooral verse producten zoals groenten, vlees en vis zijn grote kostenposten.
Je eigen voedingsuitgaven vergelijken met het nationale gemiddelde kan inzicht bieden in je persoonlijke financiële situatie. Stel jezelf de volgende vragen:
(lees verder onder de afbeelding)
Wil je je uitgaven verminderen zonder in te boeten op gezonde voeding? Deze tips kunnen helpen:
Een eenvoudige maar effectieve strategie. Door een lijst te maken en je eraan te houden, vermijd je impulsaankopen.
Meal prepping bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je precies koopt wat je nodig hebt. Dit vermindert voedselverspilling.
Seizoensgebonden groenten en fruit zijn goedkoper en vaak van betere kwaliteit.
Gebruik apps of vergelijk prijzen online om de beste deals te vinden.
Belgen verspillen jaarlijks gemiddeld 15 kilo voedsel per persoon, aldus Eurostat. Bewaar voedsel op de juiste manier en gebruik restjes in nieuwe gerechten.
Door inzicht te krijgen in je voedingsuitgaven en slimme keuzes te maken, kun je geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Gebruik de nationale gemiddelden als leidraad, maar pas je strategie aan op basis van je eigen levensstijl.
(Bron: Statbel - Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website