Zoveel bedraagt het gemiddelde vermogen van de Belg in 2025: "Vastgoed blijft een grote rol spelen"

Wanneer we spreken over het vermogen van Belgen, bedoelen we het verschil tussen wat mensen bezitten (zoals huizen, spaargeld en beleggingen) en wat ze aan schulden hebben (zoals hypotheken of leningen). Dit nettovermogen geeft een duidelijk beeld van de financiële situatie van huishoudens.

Volgens recente gegevens van de Nationale Bank en Europese studies behoren Belgische huishoudens tot de rijkere in Europa, mede dankzij het hoge aantal huiseigenaars en een traditie van sparen.

Wat is het gemiddelde en mediaan vermogen?

Het gemiddelde nettovermogen van een Belgisch huishouden bedraagt ongeveer €295.000. Dat lijkt veel, maar dit cijfer wordt sterk beïnvloed door de vermogende top. Daarom is het ook interessant om te kijken naar de mediaan – het punt waarop de helft van de Belgen minder en de andere helft meer heeft. Die ligt rond de €248.000.

Dat betekent dat een typische Belg vooral vermogen heeft opgebouwd via vastgoed (de eigen woning), gevolgd door spaargeld en soms beleggingen.

Grote verschillen tussen generaties en regio’s

Er zijn opvallende verschillen in vermogen tussen jong en oud. Oudere generaties hebben meestal meer bezittingen, vaak dankzij een afbetaald huis. Jongeren hebben vaker nog hoge studieleningen of zijn net gestart met hun carrière en wonen vaker in huurwoningen.

Ook regionaal zijn er verschillen: in Vlaanderen ligt het gemiddelde vermogen doorgaans hoger dan in Brussel of Wallonië, deels vanwege hogere eigendomsgraden en vastgoedprijzen. (lees verder onder de afbeelding)

De rol van vastgoed

Een groot deel van het vermogen van Belgen zit in bakstenen. Meer dan 70% van de huishoudens bezit een woning, en velen hebben daarnaast ook een tweede verblijf of een stuk bouwgrond. Vastgoed blijft voor veel Belgen een populaire vorm van vermogen, ondanks stijgende rentes en woningprijzen.

Hoe zit het met schulden?

Hoewel Belgen gemiddeld een stevig vermogen hebben, hebben ze ook schulden. De grootste last is meestal een hypothecaire lening. Toch ligt de schuldenlast in België relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. Dat komt doordat Belgen traditioneel voorzichtig omspringen met lenen en relatief veel eigen middelen inbrengen bij een aankoop.

Vermogen is geen liquide rijkdom

Belangrijk om te onthouden: een hoog nettovermogen betekent niet dat mensen veel geld op hun bankrekening hebben. Het zit vaak vast in stenen of investeringen. In werkelijkheid heeft een groot deel van de bevolking maar beperkte toegang tot direct beschikbare financiële middelen.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen