Zeven waarschuwingssignalen dat je telefoon is gehackt, nu het aantal cyberaanvallen toeneemt

Met de technologische vooruitgang van onze telefoons, dragen we effectief kleine versies van onszelf in onze zakken. Van privéfoto's tot persoonlijke berichten, dagboeken tot financiële gegevens, het binnendringen van je telefoon door een hacker kan desastreuze gevolgen hebben.

Er is recent een toename in cyberaanvallen en de FBI heeft ook gewaarschuwd dat Apple- en Android-gebruikers niet meer tussen elkaar zouden moeten berichten, maar in plaats daarvan versleutelde diensten zoals WhatsApp zouden moeten gebruiken. Zoals gedeeld door Metro, zijn er zeven tekenen om op te letten die erop kunnen wijzen dat je apparaat gehackt is.

Slow motion

Problemen met de batterij zijn het eerste teken, en als je telefoon plotseling heet wordt of sneller leeg raakt dan voorheen, kan er malware op de achtergrond draaien zonder dat je het weet. Malware kan ook verantwoordelijk zijn voor trage prestaties, dus als je merkt dat je telefoon in slow motion werkt, is het beter om te controleren wat er geïnstalleerd is.

Hetzelfde geldt als je een plotselinge stijging van je datagebruik merkt. Hackers kunnen op afstand toegang krijgen tot je telefoon (zelfs via opladers) en je data gebruiken zonder dat je het weet. Het vierde teken dat je telefoon misschien gehackt is, zijn apps die je niet herkent. Het is makkelijk om je telefoon vol te stoppen met apps elke keer dat je iets wilt kopen of op vakantie gaat, maar zorg ervoor dat je de apps die je hebt geïnstalleerd in de gaten houdt.

(lees verder onder de afbeelding)

Pop-ups

Net zoals bij apps die je je niet herinnert te hebben geïnstalleerd, kunnen vreemde pop-ups een aanwijzing zijn dat je apparaat gecompromitteerd is. Dit geldt ook voor ongebruikelijke activiteit, zoals vreemde sms'jes of oproepen die vanuit onbekende plaatsen worden verzonden. Ten slotte, als je telefoon plotseling uitgaat, is dat het grootste teken dat er iets mis is. Als je denkt dat je apparaat gecompromitteerd is, breng het dan onmiddellijk naar een professional die waarschijnlijk kan controleren wat er aan de hand is.

Tips om veilig te blijven

Eerder vertelde een ethische hacker al hoe mensen zich minder kwetsbaar kunnen maken voor aanvallen. Dit omvat het up-to-date houden van je software, het gebruik van verschillende wachtwoorden in plaats van één, en het vermijden van openbare Wi-Fi hotspots. Toch zijn er nog steeds genoeg hackers die in enkele seconden toegang tot je telefoon kunnen krijgen, en daarmee toegang tot sommige van je meest waardevolle gegevens. Het belangrijkste advies is om waakzaam te blijven en als iets verdacht lijkt, het te controleren.

(Bron: Metro - Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen