Wanneer mag je om opslag vragen en hoe pak je dat gesprek aan? News
Wanneer mag je om opslag vragen en hoe pak je dat gesprek aan?
News

Wanneer mag je om opslag vragen en hoe pak je dat gesprek aan?

Niemand zegt nee tegen een loonsverhoging, want we willen allemaal meer verdienen. Sommigen zien hun salaris elk jaar een beetje stijgen, terwijl anderen het zelf moeten aankaarten. Dat is echter niet altijd even makkelijk. Uit een onderzoek van CareerBuilder blijkt dat 56 procent van de werknemers nog nooit om een loonsverhoging heeft gevraagd.

Dit is begrijpelijk, aangezien de kans bestaat dat het gesprek verkeerd afloopt. Toch is het belangrijk om niet te lang stil te blijven, want wie nooit om opslag vraagt, loopt het risico achter te blijven op financieel vlak. Het kan spannend zijn om je baas te vragen om een loonsverhoging, maar het draait allemaal om de juiste timing. Als je deze vraag al in de eerste weken op tafel legt, is de kans groot dat het gesprek niet goed verloopt. De vraag is dus: wanneer is het juiste moment om opslag te vragen?

De regel van één jaar

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de "één jaar"-regel: je vraagt pas na twaalf maanden dienst voor het eerst om een salarisverhoging. In veel gevallen klopt dit ook. Het voordeel van wachten tot je jezelf hebt bewezen, is dat je loonsverhoging dan ook echt gerechtvaardigd is. Je baas zal waarschijnlijk hetzelfde denken. Toch zijn er uitzonderingen.

Is je takenpakket flink uitgebreid zonder dat je daarvoor gecompenseerd wordt? Dan heb je zeker het recht om met je baas te praten over een extra vergoeding. Zelfs als je functietitel niet veranderde, maar je verantwoordelijkheden wel toenamen, sta je sterk in je recht. Het takenpakket van werknemers groeit vaak na verloop van tijd. Bepaalde taken worden routine en je kunt ze sneller afronden, waardoor er ruimte komt voor meer werk. Ook in dat geval is het redelijk om om een loonsverhoging te vragen. Dit geldt ook als je ontdekt dat een collega met hetzelfde dienstverband en werk meer verdient.

resume genius wnc266ljamg unsplash

Zo vraag je om opslag

Nu je weet wanneer je het beste om loonsverhoging kunt vragen, is het belangrijk om te weten hoe je dit goed aanpakt. Sterke, onderbouwde argumenten doen wonderen. Heb je meer uren gemaakt dan je collega's? Laat dan zien hoe toegewijd je bent en ondersteun je verhaal met een logboek van je uren. Doe je meer dan oorspronkelijk van je werd verwacht? Toon dan de vacature waarop je hebt gereageerd en bewijs dat je nu veel meer doet.

Begin het gesprek nooit met: "Ik weet dat ik hier nog geen jaar werk, maar...". Dit ondermijnt je eigen positie. Kom direct ter zake, zodat de nadruk ligt op je prestaties en niet op de tijd die je er werkt. Houd er echter altijd rekening mee dat je baas ook 'nee' kan zeggen. Zelfs met de beste argumenten kunnen sommige managers weigeren als je nog geen volledig jaar in dienst bent. In dat geval rest je niets anders dan geduldig te zijn.

(Bron: Jobat.be – Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties