austin distel dfjjmvhwh 8 unsplash News
austin distel dfjjmvhwh 8 unsplash
News

Waarom de beurszorgen van vandaag jouw pensioen van morgen raken: "De gevolgen zijn groter dan je denkt"

De beurs doet moeilijk, en dat voelen we niet alleen in onze portefeuille of op het nieuws. Ook je toekomstig pensioen – ja, zelfs als je nog jaren van je pensioen verwijderd bent – krijgt klappen. De recente heffingen die Donald Trump aankondigde op buitenlandse producten zorgen wereldwijd voor economische nervositeit, en dus ook op de beurs. Maar waarom raakt dat jou persoonlijk? Simpel: je pensioen is (meer dan je denkt) verweven met de beurs.

Pensioensparen

Heel wat Belgen doen aan pensioensparen of langetermijnsparen. Dat zijn populaire formules met een fiscaal voordeel, maar achter de schermen worden die spaarcenten belegd op de beurs – in aandelen, obligaties en andere financiële producten. Gaat de beurs goed, dan stijgt je spaarpot. Zakt de beurs, zoals nu door de heffingen en handelsspanningen? Dan zie je dat terug in de prestaties van je pensioenfonds. Zelfs als je het geld pas over tientallen jaren nodig hebt, kunnen scherpe beursdalingen voor onrust of verliezen op korte termijn zorgen.

Tweede pijler ook gevoelig aan beursstress

Wie via zijn werkgever pensioen opbouwt – de zogenaamde tweede pijler, zoals groepsverzekeringen of sectorpensioenfondsen – zit in hetzelfde schuitje. Deze pensioenfondsen beleggen massaal op de beurs om het kapitaal te laten renderen. Trumps heffingen op buitenlandse producten, vooral gericht tegen China en Europa, veroorzaken wereldwijde onzekerheid. Die nervositeit doet aandelenkoersen dalen – en daarmee ook de waarde van deze pensioenfondsen.

Rente, inflatie en geopolitiek: een cocktail voor onzekerheid

Naast de beurs zelf spelen ook renteveranderingen en inflatie een rol. Bij hoge inflatie wordt het moeilijker om het opgebouwde pensioen zijn koopkracht te laten behouden, zeker als het pensioenbedrag niet automatisch wordt aangepast. En geopolitieke spanningen, zoals de huidige handelsretoriek van Trump, zorgen voor extra druk op markten en rentebeleid. Centrale banken moeten dan laveren tussen steun bieden aan de economie en de inflatie in toom houden. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom de beurszorgen van vandaag jouw pensioen van morgen raken: "De gevolgen zijn groter dan je denkt"

Zelfs het wettelijk pensioen voelt de gevolgen

Je denkt misschien: "Mijn wettelijk pensioen komt toch van de overheid, dus wat maakt de beurs uit?" Maar ook hier geldt: een slabakkende economie = minder inkomsten uit belastingen = meer druk op het pensioensysteem. De Belgische pensioenen worden via een omslagstelsel gefinancierd: werkenden betalen voor gepensioneerden. Als door economische instabiliteit bedrijven in moeilijkheden komen, dalen de werkgelegenheid en bijdragen – wat op lange termijn het wettelijk systeem onder druk zet.

Wat kun je zelf doen?

Beleggen voor je pensioen blijft op lange termijn vaak een goed idee, maar wees bewust van het risico:

  • Diversifieer: kies voor gespreide fondsen en niet alleen voor risicovolle aandelen.
  • Blijf kalm bij correcties: beursdalingen zijn normaal en vaak tijdelijk.
  • Hou je horizon in de gaten: pensioensparen is iets voor de lange termijn.
  • Vraag advies: laat je begeleiden door een financieel expert als je twijfelt.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties