“Capsulehotels fascineren me. Als reiziger combineren ze zowel mijn grootste verlangens als mijn grootste angsten. Ze zijn om te beginnen goedkoop. Meestal kosten ze evenveel als een hostel, maar ze bieden de privacy die hostels vaak missen. Toch doen capsulehotels me ook denken aan doodskisten, en het idee om opgesloten te zitten in een kleine rechthoekige ruimte is voor mij een nachtmerrie.”
Wat is een 'capsulehotel'?
Het zijn niet wij die dit zeggen, maar Monica, een journaliste van Business Insider die een nacht verbleef in een zogenaamd ‘capsulehotel’. Het is geen verrassing dat capsulehotels zijn ontstaan in een zakelijk georiënteerd land zoals Japan. Volgens Condé Nast Traveler werden capsulehotels eind jaren zeventig ontwikkeld om zakenmannen een plek te bieden om uit te rusten na een dag werken en een avond drinken.
Langzaam richtten deze hotels zich op een breder publiek, zoals toeristen die op zoek waren naar betaalbare slaapplekken in populaire steden. Inmiddels bestaan capsulehotels over de hele wereld. Monica had al in enkele van de minst goed beoordeelde capsulehotels geslapen, zoals in Sydney, Australië. “Tijdens een reis naar Japan wilde ik een authentieke capsule-ervaring beleven. Op de eerste avond van mijn 14-daagse reis checkte ik in bij Cocts Akihabara, een capsulehotel in Taito, Tokyo. Mijn capsule kostte 82 dollar per nacht, inclusief ontbijt,” vertelt ze.
Kamer delen met andere gasten
Bij aankomst voelde het hotel voor Monica al meteen als een hostel. Op de begane grond was een lounge en restaurant, en een check-in balie. Ze ontdekte ook een gemeenschappelijke keuken met apparatuur die gasten konden gebruiken. Bij het inchecken kreeg ze een code voor kamer 3 op de vierde verdieping, waar ze haar capsule vond. “De ruimte had 14 capsules en was groter dan ik verwachtte, maar ik was bezorgd over het delen van de kamer met andere gasten,” zegt ze. “Mijn capsule had een gordijn voor wat privacy, maar geen geluidsisolatie. Binnen vond ik schoon beddengoed, oordoppen, stopcontacten en een lichtschakelaar.”
"De badkamer was heel proper"
De ruimte was klein volgens Monica, ongeveer 1 bij 2 meter, en voelde beklemmend. Haar bagage moest in een nabijgelegen locker worden opgeborgen. De gedeelde badkamer was echter brandschoon en goed uitgerust, met bidettoiletten, douches en gratis toiletartikelen. “Ondanks het comfort en de stilte in de kamer, bracht ik de nacht woelend door door een combinatie van jetlag, een stevige matras en mijn claustrofobie,” vertelt Monica. Ja, dat is duidelijk... Mensen met claustrofobie kiezen misschien best een ander hotel.
"Geef mij maar een 'echt' hotel..."
“De volgende ochtend genoot ik van een gratis ontbijt met matcha-donuts en koffie, een welkome energieboost. Hoewel ik blij was dat ik een capsulehotel in Japan had geprobeerd, was ik nog blijer dat ik die avond in een echt hotel zou verblijven!” Hieronder kun je nog een video bekijken over een capsulehotel. Niet het hotel waar Monica verbleef, maar het geeft wel een beeld van hoe zo'n hotel eruitziet.
(Bron: Business Insider – Afbeeldingen: YouTube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties