Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor duurzame energieopwekking. Een veelgestelde vraag onder eigenaars is of regelmatige reiniging noodzakelijk is om het maximale rendement te behouden. Volgens de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) in Vlaanderen is dit meestal niet nodig.
Regen als natuurlijke reiniger
In de meeste gevallen volstaat een stevige regenbui om stof en vuil van de zonnepanelen te verwijderen. Jolien Thomas, beleidscoördinator zonne-energie bij ODE, legt uit: "Als er alleen stof of Saharazand op je panelen ligt en de hellingsgraad is hoog genoeg, dan is een regenbui voldoende om alles schoon te maken." Een hellingsgraad van 15 à 20 procent is ideaal, zodat de neerslag het vuil effectief kan afspoelen. Bij platte zonnepanelen is een extra poetsbeurt echter wel aan te raden.

Hardnekkig vuil aanpakken
Hoewel regen veel vuil kan verwijderen, zijn er situaties waarin extra reiniging nodig is. Hardnekkig vuil, zoals vogeluitwerpselen, kan de werking van zonnepanelen aanzienlijk beïnvloeden en wordt niet altijd door regen weggespoeld. Dit soort vervuiling kan de energieopbrengst verminderen en zelfs oververhitting veroorzaken. In dergelijke gevallen is het raadzaam om de panelen extra schoon te maken.
Veiligheid en voorzichtigheid bij schoonmaken
Als je besluit je zonnepanelen zelf te reinigen, is het essentieel om voorzichtig te werk te gaan. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk beschadigd raken. Gebruik daarom zacht water met weinig kalk en vermijd het gebruik van zeep. Een zachte borstel is geschikt voor het schoonmaken; harde borstels of hogedrukreinigers kunnen schade veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om nooit op de panelen te staan of er druk op uit te oefenen. Voor hardnekkig vuil kan het verstandig zijn een professionele schoonmaakdienst in te schakelen.
(Bron: VRT - Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties