Succesvolle ondernemer legt uit waarom een huis kopen een gigantisch slechte investering is: "Immens veel risico's" News
Succesvolle ondernemer legt uit waarom een huis kopen een gigantisch slechte investering is: "Immens veel risico's"
News

Succesvolle ondernemer legt uit waarom een huis kopen een gigantisch slechte investering is: "Immens veel risico's"

Belgen hebben een baksteen in hun maag wordt gezegd en daarom dat veel landgenoten ook in vastgoed investeren. Dat kan zijn voor eigen gebruik, maar vaak wordt vastgoed ook gezien als een perfecte manier om passief inkomen te genereren. De prijs van huizen en appartementen blijft in de meeste gevallen immers stijgen in waarde. Toch zijn sommige experts het niet eens dat een huis kopen financieel interessant is.

Eén van de succesvolste investeerder in Engeland, Jon Joseph Bourgerie, is ondertussen miljonair en heeft een gigantisch fortuin vergaard met zijn investeringen. Hij blijft wel liever volledig weg van investeren in vastgoed en hij heeft best wel enkele sterke argumenten voor zijn standpunt.

Is een huis kopen een goede investering?

Nadat hij zijn opleiding had afgerond, startte hij namelijk zijn eigen bedrijf. Toen Jon 41 jaar was, had hij zijn carrière ondertussen met succes opgebouwd en was hij inmiddels miljonair. Hij investeerde in een uitgebreid gamma van sectoren, van evenementen tot reizen en zelfs van fitness tot badmode, maar dus niet in vastgoed. Met zijn jarenlange ervaring als ondernemer en investeerder zegt hij dat vastgoed absoluut geen garantie biedt voor financieel succes.

Succesvolle ondernemer legt uit waarom een huis kopen een gigantisch slechte investering is: "Immens veel risico's"

Sterker nog, volgens Jon is het zelfs één van de minst lucratieve beleggingen. De conclusie van Bourgerie is helder: volgens hem is vastgoed alleen een goede investering als je genoeg geld hebt om de aankoop volledig zelf te bekostigen, zonder financiering. Zijn belangrijkste reden is simpel: als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, bezit je het huis eigenlijk nog niet volledig.

"Indien je een flinke lening moet aangaan voor een huis te kopen dan is het een slechte investering. Wanneer mensen zeggen dat ze een huis bezitten dan klopt dat eigenlijk niet. De bank bezit jouw huis niet jij. Ook de overheid bezit jouw huis en ze kunnen deze afnemen, kijk naar sancties zoals nu. Kun je dan zeggen dat je jouw huis echt bezit?"

Een huis kopen: de risico's

Daarnaast wijst Jon ook op het risico dat de overheid ook een heel deel van jouw huis gewoon bezit, bijvoorbeeld bij overlijden. In het beste geval ben je slechts voor 60 procent eigenaar van de woning. Ook financieel gezien kan een huis kopen minder lucratief blijken dan het lijkt. Zelfs als de woning in waarde stijgt, betaal je uiteindelijk vaak meer dan de woning oorspronkelijk waard was, vooral als je de hypotheek volledig moet aflossen.

"Stel je betaalt je huis ook af na 35 jaar, want het duurt vaak langer omdat je een nieuw huis koopt of iets anders. Wanneer je sterft dan moeten je nabestaanden 40% aan de overheid afgeven. Je bezit dus eigenlijk zelfs je eigen woning niet voor de volle 100%. Het meeste dat je bezit wanneer je al je schulden hebt afbetaald, is 60%. Het is pure oplichterij."

Volgens Jon is de bank dan ook de enige die echt profiteert van vastgoedbeleggingen, want de rente op de hypotheek zorgt voor een stabiel inkomen voor de bank, terwijl jij afhankelijk bent van de fluctuaties van de vastgoedmarkt. Volgens Bourgerie is de conclusie dan ook duidelijk: hoewel een huis kopen in plaats van huren misschien aantrekkelijk lijkt, blijkt het rendement echt minimaal te zijn tegenover andere investeringen.

(Bron: GWH - Intropic: Instagram)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties