Slecht nieuws voor Vlamingen met vastgoed in het buitenland: strengere controles én boetes op komst

Vlamingen die vastgoed in het buitenland bezitten, krijgen bij de aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen een zwaardere financiële last opgelegd. Waar de registratiebelasting voor een enige eigen woning vanaf 1 januari 2025 verlaagt van 3 naar 2 procent, geldt dit voordelige tarief niet voor wie al ander vastgoed bezit, ook niet in het buitenland. In dat geval betaalt de koper maar liefst 12 procent registratiebelasting.

Tot nu toe werd hierop nauwelijks gecontroleerd, maar daar komt verandering in. Vlaams minister van Financiën Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat strengere controles op buitenlands vastgoed noodzakelijk zijn om een rechtvaardige fiscale aanpak te garanderen.

Registratiebelasting: wie betaalt wat?

De Vlaamse regering wil de aankoop van een eerste gezinswoning financieel aantrekkelijker maken door de registratiebelasting te verlagen naar 2 procent. Dit geldt echter enkel voor kopers die géén andere eigendommen bezitten, zowel in België als in het buitenland. Heb je toch vastgoed in het buitenland, dan ben je 12 procent verschuldigd.

Hoewel de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) momenteel alleen Belgische eigendommen kan controleren, wordt aan een systeem gewerkt om buitenlandse eigendommen beter in kaart te brengen. Hierdoor zal het in de toekomst moeilijker worden om vastgoed in het buitenland te verzwijgen.

(lees verder onder de afbeelding)

Vastgoed buitenland: strengere controles op komst

Volgens minister Weyts is het onaanvaardbaar dat Vlamingen die een eigendom in eigen land hebben, hun voordeel verliezen, terwijl bezitters van vastgoed in het buitenland soms onterecht profiteren van het lagere tarief. Om dit tegen te gaan, moet de federale fiscus nauw samenwerken met Vlabel. De ontslagnemende federaal minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), heeft al stappen ondernomen om de gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Dit moet ervoor zorgen dat buitenlandse eigendommen beter worden geregistreerd.

“Als Vlaanderen een aanvraag indient, zal er alles binnen het wettelijke kader worden gedaan om dit proces zo snel mogelijk te faciliteren,” aldus Francis Adyns, woordvoerder van Financiën. Hierdoor kunnen oneerlijke voordelen in de toekomst worden uitgesloten.

Boetes bij fraude met buitenlands vastgoed

Wie bij de aankoop van een gezinswoning vastgoed in het buitenland verzwijgt, loopt een groot risico. Als de fraude aan het licht komt, moet de koper niet alleen de volledige 12 procent registratiebelasting betalen, maar ook een boete van 20 procent. Dit maakt het verzwijgen van buitenlands vastgoed een dure fout.

Door de geplande controles wil de Vlaamse regering het belastingbeleid voor vastgoed eerlijker maken. Heb je vastgoed in het buitenland, dan kun je binnenkort niet langer zomaar aanspraak maken op het voordelige tarief van 2 procent.

(Bron: hln.be – Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen