'Peetvader van AI' onthult over hoeveel jaar artificiële intelligentie in staat zal zijn om de mensheid uit te roeien

Professor Geoffrey Hinton, vaak de 'peetvader van AI' genoemd vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van neurale netwerken, heeft zijn bezorgdheid geuit over de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Hij waarschuwt dat AI-systemen zich veel sneller ontwikkelen dan verwacht en dat er een aanzienlijk risico bestaat dat deze technologie de mensheid binnen de komende 30 jaar zou kunnen uitroeien.

Nobelprijs

Hinton, die dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving voor zijn bijdragen aan AI, heeft spijt betuigd over zijn rol in de ontwikkeling van deze technologie. Hij verliet zijn hoge positie bij Google om vrijuit te kunnen spreken over de potentiële gevaren van ongecontroleerde AI-ontwikkeling.

"AI-systemen die slimmer zijn dan mensen"

In een recent interview met BBC Radio 4 verhoogde Hinton zijn eerdere schatting van het risico dat AI de mensheid zou kunnen vernietigen van 10% naar een schatting tussen de 10% en 20%. Hij benadrukte dat de mensheid nog nooit eerder te maken heeft gehad met entiteiten die intelligenter zijn dan zijzelf, en dat het moeilijk is voor minder intelligente wezens om controle te behouden over meer intelligente entiteiten.

Hinton merkte op dat veel experts in het veld verwachten dat binnen de komende 20 jaar AI-systemen zullen worden ontwikkeld die slimmer zijn dan mensen, wat hij een zeer beangstigende gedachte noemt. Hij pleit voor overheidsregulering om de snelheid van AI-ontwikkeling te beheersen en om grote bedrijven te dwingen meer onderzoek te doen naar de veiligheid van deze technologie.

(Intropic: Screen grab YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen