Niets mooiers dan de geboorte of adoptie van een kind. Omdat dit zo’n belangrijk moment is – maar ook omdat er best wat kosten aan verbonden zijn, heb je in Vlaanderen recht op een aantal financiële voordelen als je kersverse ouder wordt. Het is belangrijk om te weten op welke steun je recht hebt en hoe je deze kunt aanvragen. Dan geniet je snel van de voordelen die Vlaanderen en je ziekenfonds je bieden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste van die voordelen.
Bij de geboorte of adoptie van je kind heb je recht op een startbedrag baby, voorheen bekend als het kraamgeld of de geboortepremie. Dit is een eenmalige premie van 1.238,78 euro per kind, ongeacht het aantal kinderen dat je al hebt. Bij een meerling ontvang je dit bedrag voor elk kind afzonderlijk. Je kunt het Startbedrag al aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap, dus vier maanden voor de verwachte geboortedatum. Hiervoor dien je een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum in te dienen bij een uitbetaler van het Groeipakket naar keuze.
Naast het eenmalige Startbedrag ontvang je ook maandelijks een financiële bijdrage voor de opvoeding van je kind, het zogenaamde Groeipakket Vlaanderen. Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 bedraagt het basisbedrag 180,19 euro per maand. Het Groeipakket wordt automatisch toegekend na de geboorteaangifte van je kind bij de gemeente. Indien je al kinderen hebt en een uitbetaler voor het Groeipakket, zal deze ook het Startbedrag en het maandelijkse Groeipakket voor je pasgeborene uitbetalen.
Extra voordelen via je ziekenfonds
Naast de overheidssteun bieden veel ziekenfondsen aanvullende voordelen voor kersverse ouders. Deze kunnen variëren per mutualiteit, maar enkele vaak voorkomende voordelen zijn:
We raden je aan om bij je eigen ziekenfonds te vragen op welke specifieke voordelen je recht hebt en hoe je deze moet aanvragen.
Zorg dat je deze voordelen op tijd aanvraagt, zo kan je optimaal profiteren van de beschikbare voordelen – want eens de baby geboren is, staat je hoofd zeker niet meer naar zulke administratieve zaken!
Lees het artikel op de mobiele website