NASA doet grote onthulling: "We weten nu exact waar we buitenaards leven kunnen vinden op Mars"

Een nieuwe NASA-studie suggereert dat er leven op Mars gevonden zou kunnen worden op een heel onverwachte plek – en het heeft alles te maken met het ijzige oppervlak van de planeet en het potentieel voor fotosynthese. Ruimte-experts denken dat er buitenaards leven op Mars zou kunnen zijn en ze denken dat ze precies hebben uitgevogeld waar ze de zoektocht moeten beginnen.

Is leven mogelijk op Mars?

Een recente studie van NASA suggereert dat kleine microben mogelijk onder de ijskorst van Mars leven, misschien wel onder het bevroren water op het stoffige oppervlak van de rode planeet. Foto's van NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) hebben beelden gemaakt van witte plekken langs geulen, waarvan experts vermoeden dat het waarschijnlijk waterijs is dat met stof is bedekt.

De wetenschappers achter deze theorie denken dat smeltwater zich onder het oppervlak van dit ijs bevindt, waardoor een omgeving ontstaat waarin fotosynthese mogelijk is. "Als we vandaag ergens in het universum leven willen vinden, zijn de blootgestelde ijzige plekken op Mars waarschijnlijk een van de meest toegankelijke plekken waar we moeten zoeken," verklaarde Aditya Khuller, de leider van de studie. Het team denkt dat dit stoffige ijs een dubbele functie heeft: het laat licht door voor fotosynthese tot ongeveer drie meter diep, terwijl het ook ondergrondse waterplassen beschermt tegen verdamping en schadelijke straling.

Ondergrondse poelen

Mars heeft namelijk geen beschermend magnetisch veld om het te beschermen tegen zowel de zon als kosmische straling. De wetenschappers achter de studie suggereren dat waterijs dat waarschijnlijk ondergrondse poelen verbergt, zich bevindt in de tropische gordel van Mars, tussen 30 en 60 graden breedtegraad, zowel ten noorden als ten zuiden van de evenaar van Mars. Wetenschappers beginnen nu de meest waarschijnlijke locaties op de Rode Planeet te identificeren waar ondiep smeltwater te vinden is – gebieden die wetenschappelijke doelen kunnen zijn voor toekomstige menselijke en robotische missies.

(Bron: LADBible – Intropic: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen