Man bezoekt 'meest onmenselijke plek op aarde', waar sluipschutters je doden als je te lang ergens blijft rondhangen

Een man die het aandurfde een bezoek te brengen aan een angstaanjagende stad, die hij bestempelde als de 'meest onmenselijke plek op aarde', legde uit dat het het 'zwaarste' was wat hij ooit heeft gedaan. En na het zien van de harde realiteit van het leven in La Rinconada, Peru, waarmee de YouTuber tijdens zijn reis werd geconfronteerd, begrijp je waarom hij niet snel zal terugkeren.

Contentmaker 'Zazza the Italian' heeft als missie om enkele van de 'gevaarlijkste buurten ter wereld' te verkennen. Daarom ging hij op een korte trip naar het vervallen goudmijnstadje. Op 5.100 meter boven zeeniveau is dit stadje de hoogste permanente nederzetting ter wereld. Naast het oppassen voor ongure types, moet je ook rekening houden met de hoogte. Zazza maakte een reis van drie uur naar het gebied vanuit de stad Juliaca.

Eén enorme sloppenwijk

Hij vertelde zijn kijkers dat hij gewaarschuwd was dat zijn bestemming 'gevaarlijk' en 'verboden' was voor toeristen. Kort na aankomst ontdekte hij waarom La Rinconada zo’n angstaanjagende reputatie heeft. Naast het feit dat hij meteen moeite had om adem te halen door de hoogte, beschreef Zazza de ijskoude temperaturen als 'verwoestend'. De socialmediaster deelde zijn eerste indrukken van de stad: "Het is praktisch één enorme sloppenwijk. Ik voel me duizelig. We zijn boven de 5.000 meter, en ze zeggen dat [boven] 5.000 meter niet langer geschikt is voor menselijk leven. Maar meer dan 50.000 mensen wonen hier. Het is ongelooflijk."

Kinderen gaan niet naar school

Terwijl hij de Peruaanse stad begon te verkennen, legde Zazza uit dat de meeste kinderen die daar wonen niet naar school gaan, omdat ze 'op zeer jonge leeftijd gedwongen worden te werken'. De mannen in La Rinconada werken in de mijnen, waar ze goud uit de rotsen halen met kwik, terwijl de vrouwen vaak op zoek gaan naar restjes of gedwongen worden tot prostitutie. Hij vervolgde: "Tot 2003 was het een klein dorp zonder mijnwerkers. Vanaf dat jaar was er een ongelooflijke goudkoorts. Veel mensen begonnen hierheen te verhuizen, tot het aantal inwoners vandaag de dag ongeveer 50.000 bedraagt, waarvan 70% mannen en de rest vrouwen."

(lees verder onder de afbeelding)

Uitzichtloze werkomstandigheden

In de beelden van zijn bezoek aan La Rinconada was te zien hoe een jonge vrouw hand in hand liep met een oudere man, voordat ze samen een openbaar toilet binnengingen. Zazza riep uit: "Heb je dat gezien? Wat je net zag, was een meisje dat zichzelf prostitueerde. Ze ging met een man naar het toilet. Ze sprak hem aan met: 'Hoi schat, hoe gaat het?' De man was behoorlijk dronken." Volgens de YouTuber lagen de straten van de stad bezaaid met 'bergen en bergen afval' en 'menselijke uitwerpselen'. Hij legde ook uit dat hem was aangeraden een bivakmuts te dragen, zowel ter bescherming tegen de kou als tegen de ernstige luchtvervuiling.

De lokale bevolking was niet blij met Zazza’s camera, waarbij iemand uitlegde: "Het is gewoon zo dat het werk hier... enigszins illegaal is." Logisch - vooral gezien de uitzichtloze werkomstandigheden in La Rinconada. De meeste mensen werken in de mijnen, maar moeten daar 30 dagen zonder loon werken, waarna ze 24 uur krijgen om het goud te behouden dat ze hebben gevonden. "Deze mensen werken heel hard, heel hard, 10-12 uur per dag," zei Zazza. "En de enige manier om aan deze hel te ontsnappen, bij wijze van spreken, is drinken."

(lees verder onder de afbeelding)

"Dit lijkt wel de hel..."

Toen hij zich zorgen begon te maken over zijn veiligheid naarmate de avond viel, werd Zazza vergezeld door twee politieagenten, die meer informatie deelden over het leven in de stad. Ze legden uit dat er veel criminaliteit is in La Rinconada: "Alles, gewapende overvallen, aanvallen. Er zijn territoriale conflicten in de mijn, waar ze ruzie maken over controle. Ze beroven voorbijgangers, stelen eigendommen die arbeiders in de mijnen hebben verdiend, en verdwijnen dan." Maar het vinden van deze criminelen is enorm moeilijk, aangezien mensen vanwege de kou 'dik ingepakt' zijn, waardoor het lastig is om daders te identificeren.

"Als ik aan de hel denk... dan geloof ik dat deze plek er dichtbij komt," zei Zazza, voordat hij uitlegde dat de agenten hem meenamen naar 'een van de gevaarlijkste gebieden in heel Rinconada'. "Op dit moment kun je hier langs," zei hij. "Maar ’s nachts is het niet aan te raden, zelfs niet voor de politie. Het is het meest apocalyptische tafereel dat ik in mijn hele leven heb gezien." De agenten legden uit dat het gebied wordt bewaakt door particuliere beveiliging, die toestemming heeft om vuurwapens te dragen. Vervolgens stuitte Zazza op een sinister bord dicht bij wat hij dacht dat een verlaten goudmijn was.

(lees verder onder de afbeelding)

Sluipschutters

Op het bord stond een strenge waarschuwing: "Privéterrein, metallurgische mijnbouwcoöperatie. Schiet-op-het-zicht-order, niet stoppen." Zazza legde uit: "Als je hier in de late namiddag of avond te lang blijft, bereikt een kogel je. Zo simpel is het. En ze waarschuwen je daarvoor." Volgens de autoriteiten houden sluipschutters voortdurend de wacht en zijn ze klaar om te schieten als ze indringers zien. "Je kunt niet binnenkomen, je kunt geen fout maken," zei een van hen, voordat Zazza opmerkte dat de 'schiet-op-het-zicht-order' niet door de overheid was goedgekeurd, maar een beleid was dat door de mijnbouwbedrijven zelf was verzonnen.

Toen hem werd gevraagd of het 'illegaal is om iemand te doden voor diefstal', zei een van de agenten dat dit inderdaad het geval is. Hij voegde eraan toe: "Het nemen van een mensenleven, ongeacht de reden, is illegaal." Terugkijkend op zijn bezoek aan La Rinconada zei Zazza dat het de 'zwaarste video' was die hij ooit had gemaakt, 'zonder twijfel'. "Ik wilde ’s nachts blijven... maar ik ben te anders, ik val te veel op, zelfs als ik me zo kleed," zei hij. "Ze zouden me nergens binnenlaten, en het zou te gevaarlijk zijn. Maar het is een ervaring die ik mijn hele leven zal herinneren." Hieronder kun je de reportage van Zazza bekijken:

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen