Stel je voor: een onderwaterstad met glazen gevels die uitzicht bieden op de oceaan. Je hebt moderne woningen en werkruimtes en technologie die het mogelijk maakt om in een volledig zelfvoorzienende onderwatergemeente te leven. Klinkt toch als pure sciencefiction? Het zal nochtans realiteit worden.
De eerste futuristische onderwaterstad is namelijk al in aanbouw en zal de manier waarop we denken over wonen drastisch veranderen. Maak kennis met Oceanix, de eerste stad die misschien op lange termijn wel eens de toekomst zou kunnen worden voor veel steden.
Het project met de naam Oceanix City, is een baanbrekende ontwikkeling die de manier waarop we denken over wonen drastisch zal veranderen. Het wordt gebouwd door het bedrijf Oceanix, in samenwerking met architecten en wetenschappers wereldwijd.
De eerste fase van Oceanix City
De term 'onderwaterstad' moet je iets minder letterlijk nemen. De stad zal zich namelijk voor het grootste deel op het water bevinden (met enkele onderwaterstukken), maar bevindt zich volledig onder de zeespiegel. De stad moet een duurzame, drijvende gemeenschap worden Het doel? Oplossingen bieden voor de dreiging van de stijgende zeespiegel en de druk op stedelijke gebieden verminderen.
De eerste plannen voor Oceanix City zijn gepresenteerd voor de kust van Zuid-Korea. Daar dromen ze om tegen 2028 de stad volledig opgetrokken te hebben. Ze zullen eerst een test doen met 900 mensen om te kijken of ze hier kunnen leven. Maar het uiteindelijke doel is om het een stad te maken voor zo'n 10.000 inwoners. Over tientallen jaren zou het zelfs uitgebreid kunnen worden tot een stad met 100.000 mensen.
Er is er op lange termijn ook al interesse getoond in andere locaties, zoals de Malediven en New York. De stad zal allerlei drijvende modules bevatten die allemaal met elkaar verbonden zijn en voorzien in woningen, werkruimtes, recreatie en commerciële centra.
Oceanix City is het soort stad dat vooral wordt gemaakt voor de stijgende zijspiegels tegen te gaan door de opwarming van de Aarde. Er zal dan ook gebruik worden gemaakt van geavanceerde technologieën en duurzame energie om de stad zelfvoorzienend te maken.
Zo zal de stad volledig draaien op hernieuwbare energie en wordt er exclusief gewerkt met bouwmaterialen die bestand zijn tegen de effecten van zeewater. De onderwaterstad zal trouwens met bruggen verbonden zijn aan echte steden op land.
Inwoners zullen niet enkel kunnen genieten van leven in een hi-tech stad, maar qua uitzicht mogen ze absoluut niet klagen. Oceanix City zou ook een oase van rust en gezelligheid moeten worden en een heel ander gevoel moeten geven dan de bekende, drukke steden.
De vraag bij zulke mooie projecten op papier is natuurlijk altijd of dit ook realiteit zal worden. In Zuid-Korea geloven ze in ieder geval als rotsvast in Oceanic City. De bouw zou in 2025 moeten beginnen en alles goed verloopt in 2028 volledig klaar zijn.
Tegen 2030 willen ze in Zuid-Korea dat de stad volledig operationeel is met heel wat inwoners om deze vervolgens zo aan de wereld te tonen. Volgens hen is het immers een innovatieve oplossing voor de milieukwesties waarmee we wereldwijd te maken hebben
Lees het artikel op de mobiele website