In 2029 zal een grote planetoïde heel dicht in de buurt van de aarde komen. Dit zou er dan kunnen gebeuren... News
In 2029 zal een grote planetoïde heel dicht in de buurt van de aarde komen. Dit zou er dan kunnen gebeuren...
News

In 2029 zal een grote planetoïde heel dicht in de buurt van de aarde komen. Dit zou er dan kunnen gebeuren...

In 2029 zal een planetoïde van 340 meter diameter rakelings langs de aarde scheren, maar het is vooral de asteroïde zelf die hier gevolgen van zal ondervinden. Onze planeet blijft ongedeerd, terwijl de zwaartekracht van de aarde de planetoïde juist een "facelift" zal geven, aldus een nieuwe studie.

Vernietiging van volledige stad

De zwaartekrachtinteractie zal ervoor zorgen dat de planetoïde Apophis—vernoemd naar de Egyptische god van chaos—een verandering ondergaat. Toen Apophis in 2004 werd ontdekt, maakten astronomen zich aanvankelijk zorgen dat hij op de aarde zou kunnen inslaan. Met een diameter van 340 meter is Apophis niet groot genoeg om de hele planeet te verwoesten, maar volgens wetenschappers zou een impact een stad volledig kunnen vernietigen.

Echter, in april 2029 zal hij de aarde naar schatting op een veilige afstand van ongeveer 32.000 kilometer passeren. Toch bleef planetair wetenschapper Ronald-Louis Ballouz van de Johns Hopkins Universiteit gefascineerd door hoe de passage langs de aarde Apophis zou beïnvloeden. Samen met een internationaal team maakte hij een computermodel van Apophis om de effecten van de nadering van de aarde te simuleren.

Aardverschuivingen

Met een zwaartekracht die 250.000 keer kleiner is dan die van de aarde, zal Apophis hevig beginnen te trillen ruim een uur voor hij zijn dichtste punt bereikt. Dit kan interne ‘aardbevingen’ veroorzaken, waarbij rotslagen aan het oppervlak kunnen loslaten. Ook zal de rotatie-as van Apophis destabiliseren, wat ertoe kan leiden dat hij chaotisch om meerdere assen draait. Deze draaiingen kunnen aardverschuivingen aan de oppervlakte van Apophis veroorzaken, waarbij losse materiaaldeeltjes en zelfs oudere kraters worden verwijderd.

Deze bevindingen zijn gepubliceerd op de preprintserver arXiv, en hoewel ze nog niet peer-reviewed zijn, zijn ze reeds goedgekeurd voor latere publicatie in ‘The Planetary Science Journal’.

(Bron: wibnet.nl - Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties