Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn, en de voorbereiding voelt vaak als een flinke opgave. Je moet niet alleen goed op de hoogte zijn van het bedrijf, maar ook overtuigend je antwoorden kunnen formuleren en zelf een aantal vragen voorbereiden voor het einde van het gesprek.
Sollicitatiegesprek: tips en trucs
Het combineren van al deze aspecten terwijl je trouw blijft aan jezelf, kan overweldigend aanvoelen. Hierdoor zoeken veel mensen online naar tips en trucs om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo zijn er HR-managers die specifieke methodes inzetten, zoals de koffiekoptest of de creatieve ‘zout- en peper’-truc, om kandidaten te evalueren.
Inzicht in de functie
Op Reddit deelde een sollicitant onlangs een vraag: "Welke sollicitatietip of -truc heeft jou altijd geholpen om de baan te krijgen?" De reacties waren divers. Tips als ‘stel vragen’ en ‘blijf positief’ kwamen veel voorbij. Eén gebruiker gaf de volgende suggestie: “Wanneer ze vragen of je zelf nog iets wilt weten, kun je antwoorden: ‘Aan welk project zou u me laten werken als ik vandaag zou beginnen?’ Dit levert niet alleen meer inzicht op in de functie, maar laat de interviewer ook alvast visualiseren dat je er werkt.” (lees verder onder de afbeelding)
“Zeg dat je de job wilt”
Een eenvoudige, maar krachtige tip van een HR-manager viel extra op. Hij schreef dat het belangrijkste wat je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek is om expliciet te zeggen dat je de baan wilt. Hij legde uit: “Vraag om de job! Zeg aan het einde van het gesprek dat je de functie graag wilt. Stuur daarna een bedankmail waarin je dat nogmaals benadrukt. Bij onze laatste wervingsronde hadden we zo’n 60 sollicitanten.”
“Daarvan werden er 12 uitgenodigd voor een videogesprek, 4 voor een persoonlijk gesprek en uiteindelijk kreeg 1 persoon de baan. Waarom? Omdat zij de enige was die duidelijk zei dat ze de functie wilde,” zegt hij. Hij adviseert om bij de afsluiting van het gesprek een korte samenvatting te geven van waarom jouw vaardigheden passen bij de functie en hoe de baan aansluit bij jouw ambities, gevolgd door een directe bevestiging dat je de functie graag wilt.
Opvolgingsmail
Ook het belang van een opvolgingsmail na het gesprek werd vaak benadrukt. Een gebruiker schreef: “Stuur een bedankbericht: bedank de interviewer voor hun tijd en benoem in 2-3 zinnen waarom jij de perfecte kandidaat bent. Het klinkt misschien ouderwets, maar het werkt.” Een ander gaf nog een persoonlijke tip: “Ik stuur altijd een handgeschreven bedankbriefje per post. Dat laat me echt opvallen na het gesprek, en ik krijg altijd aanbiedingen wanneer ik dat doe.”
Door dergelijke tips toe te passen, kun je niet alleen jezelf onderscheiden van andere kandidaten, maar ook je enthousiasme en professionaliteit tonen.
(Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties