De vraag die daarbij spontaan naar boven komt is: wie gaat dat betalen? Koning Fluppe niet, want die moet al genoeg op zijn reizen besparen en den Albert, die heeft nog niet eens genoeg centjes om te gaan tanken met zijn bootje.
Het is al een oud kasteel ook, daar in Laken. Van 1782 om precies te zijn. Het werd er neergepoot voor aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk, de landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden.
Toen zij het domein niet meer nodig had, moest het kasteel maar gesloopt worden. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte redde het kasteel, door er in 1804 vijf miljoen francs voor op de tafel te leggen. Enkel het Chinees paviljoen was al gesloopt. Napoleon laat meubels en huisraad uit Parijs aanslepen en het kasteel wordt weer bewoonbaar gemaakt. Eind 1811 trekt Napoleon in het 'Keizerlijk Paleis van Laken'.
Op 1 januari 1890 brandt het serieus in het kasteel van Laken. Voor koning Leopold II komt dat eigenlijk goed uit: hij loopt namelijk al langer rond met het idee om het gebouw volledig naar zijn smaak in te richten en nu er toch serieus wat werk aan is, kan hij dat ineens doen.
Vandaag woont koning Filip in het kasteel van Laken, samen met zijn vrouw en kinderen. Al is het er wel oppassen geblazen dat je er geen stuk dakgoot of iets dergelijks op je hoofd krijgt. Sommige delen van het kasteel zijn immers zo rot als snot.
Royaltywatcher Thierry Debels denkt er het zijne van: “Haal de geldbuidel maar opnieuw boven: het kasteel van Laken moet dringend gerestaureerd worden”.
Blijft de vraag: wie precies moet de geldbuidel bovenhalen? De koninklijke familie niet, want die heeft de laatste tijd al genoeg moeten besparen. Ook de Walen niet, want die komen nu al centjes tekort. (SL)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties