Met de toenemende dreiging van hackers en de opkomst van AI, wordt een sterk paswoord steeds belangrijker. Maar wat als we je vertellen dat een ‘paszin’ beter is als een paswoord, en gemakkelijker te onthouden is…
Dr. Martin Krämer, expert in beveiligingsbewustzijn bij KnowBe4, legt uit: “Het belang van sterke paswoorden wordt groter, zeker nu cyberaanvallen steeds geavanceerder worden. Veel mensen gebruiken korte, voorspelbare paswoorden zoals de naam van hun huisdier of een geboortedatum. Hackers hebben deze patronen snel door. Een zin biedt een oplossing: het combineert veiligheid met eenvoud.”
Zo’n zin bestaat uit minstens twaalf tekens en bevat meerdere woorden, een speciaal teken en een cijfer. Een voorbeeld? ikwilveiligkunneninloggen-1!. Door de lengte en complexiteit is een zin veel moeilijker te kraken dan een traditioneel paswoord, maar het blijft makkelijk te onthouden.
Je hoeft niet voor elke website een nieuwe zin te verzinnen. Een paswoordmanager kan unieke, lange paswoorden genereren voor al je accounts. Het enige wat je hoeft te onthouden, is de zin waarmee je toegang krijgt tot de manager. Dr. Krämer voegt hieraan toe: “Multi-factor authenticatie is een essentiële extra beveiligingslaag. Kies daarom een paswoordmanager die deze functie ondersteunt.”
- Gebruik paszinnen van minstens 12 tekens.
- Combineer woorden met speciale tekens en cijfers.
- Beheer paswoorden via een paswoordmanager.
- Schakel altijd multi-factor authenticatie in.
Met deze tips maak je jouw online accounts veiliger én houd je het eenvoudig. Tijd om je paswoorden te upgraden!
(Bron: Manners – Intropic: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website