Eerste 3D scans ooit van de Titanic onthullen wat James Cameron fout had in zijn iconische film

Een baanbrekende 3D-scan van het wrak van de Titanic heeft nieuwe inzichten opgeleverd over de laatste momenten van het schip en werpt een ander licht op de rol van Eerste Officier William Murdoch. Deze bevindingen worden gepresenteerd in de National Geographic-documentaire Titanic: The Digital Resurrection.

Ongekende details dankzij geavanceerde technologie

In 2022 voerde het Britse bedrijf Magellan Ltd. een uitgebreide onderwatermissie uit, waarbij twee op afstand bestuurbare voertuigen 715.000 beelden vastlegden van het wrak, gelegen op 3.800 meter diepte in de Atlantische Oceaan. Deze beelden werden samengevoegd tot een gedetailleerd digitaal model, dat onderzoekers in staat stelt het schip te bestuderen zonder verdere schade aan het wrak toe te brengen.

Heldhaftige inzet van de bemanning bevestigd

De scan onthult dat sommige stoomketels nog operationeel waren toen het schip zonk, wat suggereert dat ingenieurs tot het einde toe werkten om de elektriciteit aan boord te behouden. Een open stoomklep op het achterdek ondersteunt deze bevinding. Deze inzet maakte het mogelijk om noodsignalen uit te zenden en verlichting te bieden tijdens de evacuatie, wat het leven van vele passagiers heeft gered. (lees verder onder de afbeelding)

Herziening van Murdochs rol tijdens de ramp

De documentaire werpt nieuw licht op de controversiële weergave van William Murdoch, die in James Camerons film uit 1997 wordt afgebeeld als iemand die een passagier neerschiet en vervolgens zichzelf. Nieuwe bewijzen tonen aan dat een davit (hijsinrichting voor reddingsboten) op Murdochs positie in opgeheven staat werd aangetroffen, wat erop wijst dat hij bezig was met het lanceren van een reddingsboot toen hij door een golf werd meegesleurd.

Nieuwe inzichten in het zinken van de Titanic

De digitale reconstructie toont aan dat de Titanic niet netjes in tweeën brak, zoals vaak gedacht, maar dat het schip met geweld uiteengereten werd, waarbij het door eerste klas cabines scheurde. Bovendien bevestigt de scan dat de ijsberg zes kleine scheuren veroorzaakte in het schip, verspreid over zes waterdichte compartimenten, terwijl het schip slechts schade aan vier compartimenten kon weerstaan.

Toekomstige toepassingen en behoud van het wrak

Met de voortdurende achteruitgang van het fysieke wrak biedt het digitale model een waardevol hulpmiddel voor toekomstig onderzoek en educatie. Er zijn plannen om het model beschikbaar te stellen voor virtual reality-ervaringen, waardoor een breder publiek de geschiedenis van de Titanic kan verkennen zonder het wrak verder te beschadigen.

Titanic: The Digital Resurrection is nu beschikbaar op Disney+ en Hulu. De documentaire biedt een diepgaand inzicht in de tragedie en herstelt de eer van bemanningsleden zoals William Murdoch, wiens heldhaftige daden nu eindelijk erkend worden. Hieronder kun je de trailer bekijken:

(Bron: Unilad - Afbeeldingen: YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen