Iedereen weet dat we in België behoorlijk veel belastingen betalen, maar we staan er soms niet bij stil hoeveel we er echt betalen. Zo is in België nog altijd de nummer 1 ter wereld als het aankomt op belastingen. Een mooi voorbeeld daarvan is dat maar liefst 53% van de loonkosten van een gemiddelde alleenstaande werknemer naar de Belgische staat gaat.
Duitsland volgt als tweede met 47,8%, Frankrijk als derde met 47%. Indien we dat dan weer gaan vergelijken met wereldlanden zoals Japan en Verenigde Staten. Zij zitten gemiddeld op 32%. Een waanzinnig groot verschil dus.
De cijfers van afgelopen jaar sijpelen nu ook binnen en we hebben toch weer mooie records gebroken in België. In aanslagjaar 2023 gaven zo'n 9,5 miljoen inwoners in België hun inkomens uit 2022 aan. Het totale netto belastbaar inkomen was maar liefst 255 miljard euro.
Dat inkomen heeft onze Belgische overheid dan ook een heel mooi bedrag opgeleverd. Uit nieuwe fiscale statistieken van Statbel, het Belgische statistiekbureau, bleek dat er 59 miljard euro aan belasting betaald werden. Dat is natuurlijk nog lang niet alles.
Voor alle duidelijkheid, dit gaat enkel om de inkomstenbelastingen. Er zijn nog logischerwijze nog veel meer belastingen betaald en de staatskas is dus nog een heel stuk meer gespekt dan die 59 miljard euro.
Inkomstenbelastingen is natuurlijk maar een deeltje van de totale inkomsten. Denk onder meer nog aan zaken zoals verkeersbelastingen, successierechten voor een erfenis, provinciale belastingen, BTW op kleding, eten en andere producten. Het stopt niet snel.
Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn van hoeveel belastingen de staat nu echt heeft gekregen naast de inkomstenbelasting kunnen we wel een schatting doen. In Nederland werd er bijvoorbeeld 196 miljard aan totale belastingen betaald met 18 miljoen inwoners. Ongeveer 40% daarvan waren inkomsten belastingen. En Nederland is een stuk minder zwaar belast.
Het totale aantal belastingen zal dus richting of over de 150 miljard euro zijn in België op een jaar tijd.
(Bron: Statbel - Intropic: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website