Bij de job van frituur-uitbater in Vlaanderen wordt er vaak gedacht aan fysiek werk, heel lange uren en veel uitdagingen met een een eigen zaak. Je moet dagelijks in de geur van frieten, curryworsten en kaaskrotten staan, ongetwijfeld in het begin best leuk. Al zal je daar na een tijdje wellicht een stuk minder enthousiast van worden.
Frituren zijn vooral in Vlaanderen nog altijd gigantisch populair. Een goed draaiende frituur wordt bijvoorbeeld vaak voor best veel geld verkocht wat ook aangeeft dat je goed je kost kan verdienen als uitbater. Maar wat verdienen frituur-uitbaters nu eigenlijk echt? We duiken in de cijfers.
Wat is het loon van een frituur-uitbater?
Wanneer we spreken over het loon van een frituur-uitbater van een frituur wordt logischerwijze dan wordt deze logischerwijze onder andere mee bepaald door de winst van de zaak. Uit schattingen en verschillende cijfers blijkt nu dat een gemiddelde frituur met een groot klantenbestand jaarlijkse een omzet draait tussen de €300.000 tot €400.000.

Dat is natuurlijk al een heel mooi bedrag, maar hier moeten wel nog kosten af voor personeel, huur gebouw, aankoop producten en belastingen natuurlijk. De uiteindelijke netto-inkomsten liggen logischerwijze een heel stukje lager, maar zijn nog altijd best mooi.
Na aftrek van alle kosten zou een gemiddelde Vlaamse frituur-uitbater per maand meer dan 4.500 euro netto overhouden. Aangezien het om zelfstandigen gaan, is het brutoloon iets minder van belang. Het is in ieder geval een heel stuk meer dan het gemiddelde nettoloon in België dat rond de 2.200 euro per maand ligt in 2025. Al zit er natuurlijk nog veel meer achter deze cijfers.
Heel veel werk als frituur-uitbater
Hoewel het loon heel aantrekkelijk klinkt, is de job duidelijk niet te onderschatten qua fysieke arbeid en lange uren. Zo zou een gemiddelde frituur-uitbater in Vlaanderen tussen de 60 en 70 uur per week werken. Als je dus het loon per gewerkt uur gaat rekenen, klinkt het al een stukje minder spectaculair.
Glenn die zelf een frituur heeft in Oost-Vlaanderen, legde het bijvoorbeeld heel mooi uit in een interview: “10 jaar frieten bakken en dan gaan rentenieren, is in principe eigenlijk echt haalbaar, maar je moet er wel gewoon keihard voor werken als je dat wil.”
Dat je dus met veel uren best goed je geld kan verdienen, lijkt een understatement. Een andere Vlaamse frituur-uitbater uit Antwerpen vertelde bijvoorbeeld hoeveel hij verdient: "Op een goeie dag in het weekend is dat tot 3.200 euro. Inderdaad, per dag. Op gewone dagen tussen de 2.000 en 2.500 euro. Al is dat dus wel 6 op 7 werken, het frituur om half 11 pas sluiten en de volgende ochtend om 09u00 starten met de eerste voorbereidingen."
(Bron: Statbel & Jobat)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties